PCI Special Interest Group avslöjade tidigare i år planerna för utrullningen av nästa generations PCI Express-standarder, 4.0 och 5.0. Framförallt handlar det om dubblerad bandbredd gentemot föregående version, till följd av att i synnerhet företag kräver allt större bandbredd för bland annat lagringsenheter och grafikkort.

Nu visar det sig att kraven på högre bandbredd är större än organisationen först trodde, varpå utrullningen av PCI Express 5.0 tidigareläggs enligt Tomshardware. Primärt handlar det om att lagringsenheter genom NVMe-protokollet och nya Intel Optane snabbt ökat i prestanda, samtidigt som PCI Express-standarden inte uppdaterats i samma takt.

Standardversion

Bit-hastighet

Bandbredd per kanal

Bandbredd x16-anslutningar

PCI Express 1.0

2,5 GT/S

250 MB/s

4 GB/s

PCI Express 2.0

5 GT/s

500 MB/s

8 GB/s

PCI Express 3.0

8 GT/s

1 GB/s

16 GB/s

PCI Express 4.0

16 GT/s

2 GB/s

32 GB/s

PCI Express 5.0

32 GT/s

4 GB/s

64 GB/s

I dagsläget är det PCI Express 3.0 som är branschstandard, med en överföringstakt om 8 GT/s (gigatransfers per sekund). Annalkande PCI Express 4.0 erbjuder det dubbla, 16 GT/s. Generation fem dubblerar följaktligen detta och tar steget upp till 32 GT/s, vilket över 16 kanaler på 4 GB/s vardera ger en total bandbredd om 128 GB/s.

Specifikationen för PCI Express 4.0 ska vara spikad och klar under året, samtidigt som PCI Express 5.0 uppges nå samma status under 2019. Enligt PCI Special Interest Group innebär det att version fyra blir ytterst kortlivad, lite beroende på hur tillverkare väljer att implementera standarderna.

Avslutningsvis kan detta eventuellt krocka med framtida moderkortsplaner från både AMD och Intel. AMD har sedan tidigare aviserat att företaget avser byta ut nuvarande sockel AM4 först vid en ny minnesstandard alternativt en ny PCI Express-generation.

Det skulle innebära att plattformens framtidssäkerhet äventyras och vissa menar därför på att det kan bli aktuellt för några aktörer att hoppa över PCI Express 4.0, och istället gå direkt till generation fem.