Radio- och TV-licensens vara eller icke vara har på senare år varit en flitigt omdiskuterad fråga. Många menar att denna idag är förlegad och när det tidigare bestämdes att denna även skulle gälla surfplattor och datorer möttes detta av högljudd kritik.

Nu rapporterar Medierna i P1 att public service-kommittén föreslår att licensen så som den ser ut idag ska skrotas. Denna kommer istället ersättas av ett system där en avgift dras via skattesedeln, likt begravningsavgiften. Avgiften blir progressiv och baseras på inkomst, men kommer ha ett tak som innebär att höginkomsttagare inte betalar nämnvärt mer än i dagsläget.

Jag uppfattar att det inte finns något stöd i kommittén eller i riksdagens partier för att behålla den traditionella TV-licensen. Den har överlevt sig själv och håller varken tekniskt eller politiskt

Enligt Olof Lavesson, som är moderat ledamot i public service-kommittén, har radio- och TV-licensen spelat ut sin roll i samhället och saknar idag stöd såväl politiskt som tekniskt.

Ändringen innebär att systemet görs om för första gången på 110 år, där licenser för radio- och TV-innehav sedan 1907 betalats av svenska medborgare. Något konkret förslag är ännu inte offentligt presenterat, utan detta ska göras senast 17 november i år. Därefter skickas detta ut på remiss för att senast under hösten 2018 resultera i ett beslut.