Aimesh

Att använda flera accesspunkter som alla är konfigurerade med samma nätverksnamn och lösenord fungerar i vissa fall helt okej, men det är helt upp till varje klient att hantera övergången mellan accesspunkterna. Vidare kan det bli lite bökigt att administrera nätet, även om det finns lite mer avancerade modeller som har möjlighet till central administration.

Även med accesspunkter som stödjer standarder med namn som 802.11k, 802.11r och 802.11v krävs stöd hos varje klient och det är klienten inte accesspunkten som avgör vilken accesspunkt som används. Det finns tyvärr ingen standard för hur flera trådlösa routrar ska samarbete med varandra för att täcka större ytor och samtidigt uppfattas ett och samma nätverk, men många tillverkare har tagit fram egna lösningar.

Netgear har Orbis, Linksys har Velop, TP-link har Deco och Asus har Aimesh. Det som är lite unikt för Asus är att de flesta av företagets hemmaroutrar har stöd för Aimesh, och i teorin kan vilka modeller som helst kombineras för att bygga ut ett Aimesh nät. Sökningar på webben pekar dock på att det finns kombinationer som kan strula.

I dessa produkter finns typiskt logik för att på olika sätt flytta styrningen av roaming mellan accesspunkter från klienterna till accesspunkterna. Fördelen är med det är möjlighet att styra klienter både mellan olika band och mellan olika accesspunkter baserat på en central policy. Nackdelen är som redan nämnt att det saknas standard för detta, varför en ensam tillverkare måste användas i ett sådant nät.

Zenwifi

Under hösten 2019 lanserade Asus produktserien ZenWifi, som från grunden är byggd för att användas i ett Aimesh-system.

Zen Wifi 2.jpg

Två-pack ASUS ZenWifi AC CT8

Zen Wifi 4.jpg

Varje enhet har totalt fyra Ethernet-portar och en USB 3.2-port för anslutning av till exempel disk.

zenwifi_welcome.png

Detta syns när Zenwifi startas för första gången.

zenwifi_step2.png

Vid standardinstallation känner systemet av vilken enhet som är ansluten mot internet och konfigurerar då den som huvud-nod, övriga blir slav-noder.

zenwifi_aimesh.png
zenwifi_aimesh_add.png

Det finns två fördelar med ZenWifi över vanliga trådlösa routrar med Aimesh-stöd. Dels finns här fördelen att produkterna testas ihop och därför finns garantier för att det fungerar. Dels kräver vissa administrativa uppgifter att man loggar in på varje accesspunkt, men i ZenWifi kan hela nätet administreras från huvud-noden.

Backhaul

Mesh-nätverk måste ha en kanal för att prata mellan de accesspunkter som ingår. Aimesh stödjer Ethernet om användaren har möjlighet att dra kabel, men det är också möjligt att använda Wifi. Hos modeller som har trippel-band, alltså ett 2,4 GHz-nät samt två separata 5 GHz-nät, kommer Aimesh göra ett av 5 GHz-näten dolt för vanlig användning och istället dedikerade detta för trafik mellan accesspunkter.

zenwifi_backhaul.png

ZenWifi-produkter har högre kapacitet på bandet de använder för backhaul. Wifi 5-modeller har en maximal länkhastighet på 1,7 Gbps (QAM-256, 80 MHz kanalbredd, 4×4 MIMO) och medan kommande Wifi 6-modell har hela 4,8 Gbps (QAM-1024, 160 MHz kanalbredd, 4×4 MIMO).

Ett snabbtest av faktiskt prestanda hos ZenWifi AC CT5, Wifi 5 modellen, på backhaul visade på över 1 Gbps vid perfekta förhållanden, det vill säga över några få meters avstånd och fri sikt. Med en mer realistisk placering med två innerväggar emellan, nåddes omkring 700 Mbps.