Placering av accesspunkt

En av de viktigaste delarna i hög bandbredd och tillförlitlig uppkoppling via trådlöst nätverk är vad som befinner sig mellan din enhet och accesspunkten, samt hur stort avståndet är mellan dessa två. Ett relativt kort avstånd är i praktiken ett krav för att nå nära de högsta hastigheterna som ditt trådlösa nätverk är kapabelt till. Helst ska det vara fri sikt mellan klient och accesspunkt och varje hinder på vägen minskar signalstyrkan. Detta är extra påtagligt över 5 GHz bandet.

Professionella installationer är ofta takmonterade. Vad är då fördelen med detta? Jo, normalt sett är utrymmen rätt sparsmakat möblerade nära taket, vilket betyder att det finns få saker som kan blockera signalen.

Antennriktning

Efter att läst en del teoretiska resonemang samt ett par faktiska tester kring hur accesspunktens antenner ska vinklas, känns det rätt mycket som att man är utlämnad till att försöka tills det funkar.

RT-AX92U 2.jpg

Eftersom de flesta trådlösa routrarna för hemmabruk är utrustade med externa rundstrålande antenner, säger fysiken i teorin att bästa placering är att vinkla antennerna så de är vinkelräta mot en tänkt linje mellan klient och router. Radiovågor breder ut ungefär så här

wave.jpg

Det vill säga, vågorna sprider sig vinkelrätt från antennens längdriktning.

Från de faktiska mätningar jag läste kan ändå slutsatsen att det inte är någon jätteskillnad mellan olika placering dras. På grund av reflektioner och störande objekt i rummet krävs ibland lite experimenterande kring vad som fungerar bäst.

Antennavstånd

I princip alla moderna accesspunkter och de flesta trådlösa klienter stödjer idag SU-MIMO. Tekniken bakom MIMO bygger på att det är en viss skillnad i avstånd och därmed en viss skillnad i den tid det tar signalen att färdas mellan sänder och mottagare. Effekten från MIMO är därför beroende av att ett visst avstånd finns mellan antennerna på de trådlösa enheterna. Se därför till att maximera avståndet mellan antenner om möjlighet finns.

wings.jpg

Asus USB AC68 tenderar att ge riktigt höga hastigheter tack vare att dess tre antenner (tredje i själva dongeln) kan spridas ut rätt mycket.

fetklient.JPG

Annat exempel med 4x4 MIMO stöd. Det krävs ett rejält avstånd mellan de fyra antennerna (en per MIMO-nivå) för att det ska fungera väl i praktiken

Omgivning

Något som påverkar prestanda en hel del är den omedelbara omgivningen kring trådlösa enheter. Om möjligt, placera enheterna (och då främst accesspunkten) en bit från väggar och föremål som kraftigt absorberar radiovågor, till exempel saker med metallhölje.

I byggnader med gott om "Wifi-elaka" väggar får man tänka lite "infallsvinkel är lika med utfallsvinkel". Går det inte att få fri sikt mellan accesspunkt och klienten, placera accesspunkten en bit från väggar och så att signalen med få studsar mot vägg når klienten. Detta är definitivt något som något som kräver en del testande för att hitta en okej placering.