Uppdatera mjukvaran

Ofta kallas programvaran hos inbyggda system för ”firmware”. Idag lagras denna programvara nästan alltid på någon form av flash-baserad lagring och kan därmed uppgraderas. En hemmarouter med Wifi-stöd är en form av inbyggt system och Asus modeller kör likt de flesta andra sådana produkter en variant av Linux.

ssh.png

SSH-login på en Asus RT-AC88U, byggd på en en 32-bitars tvåkärnig ARM klockad till 1,4 GHz med 512 MB RAM.

För nylanserade produkter är det inte helt ovanligt att en del finesser stoppas in i firmware-uppdateringar. Med lite flax kan tillverkaren även ha lyckats klämma in lite prestandaoptimeringar. Ofta innehåller dessa säkerhetsuppdatering och modifikationer som syftar till ökad stabilitet. Det finns alltså en rad anledningar till att uppdatera sin router.

esp8266.jpg

Mikrokontrollers är ett annat exempel på datorer med "firmware". I detta fall ser vi en ESP8266 där den orangefärgade boxen innehåller CPU, RAM, flash med filsystem och även 802.11n Wifi (antennen syns till vänster likt masken på en gammal Nokia-mobil). Den grönmarkerade delen är USB-kontroller och den blå VRM.

Uppdatering av firmware är i bästa fall en nära nog automatiserad process. Exempelvis kanske routern visar ett meddelande vid inloggning i administratörsgränssnittet om att en ny firmware-version är lanserad, och ställer en fråga om uppdateringen ska laddas ned samt installeras.

Ibland krävs lite mer av användaren, som att gå till tillverkarens sida, söka efter uppdateringar till produkten via webbläsare, laddar ned uppdatering för att slutligen peka ut filen i administratörsgränssnittet för att starta uppgraderingen.

firmware update.jpg

Exakt hur din router fungerar är alltså något som kräver lite efterforskning. Som exempel finns firmware-uppdatering på Asus modeller under gruppen ”Avancerade inställningar” och fliken ”Uppgradering av fast programvara”. Ett tryck på knappen ”Kontrollera” reder ut om det finns en nyare version tillgänglig.