Inledning

Väldigt få nätverk är så pass snabba att man som användare aldrig önskat mer fart med kortare svarstider. För trådlösa nätverk kommer nog den önskan ännu mer frekvent.

Precis som föregående Wifi-guide är denna gjord i samarbete med Asus. Det finns egentligen väldigt lite i denna text som är specifikt för en viss tillverkare eller ens specifikt för en viss modell av router. Alla exempel från administratörsgränssnitt och liknande är i detta fall konsekvent tagna från RT-AC88U, då den har alla finesser jag skriver om.

Routrar.jpg

Målet med denna guide är att försöka förklara vad olika inställningar kan göra för ditt nät och när det kan vara vettigt att manuellt gå in och förändra dessa. Några tips kring lämplig placering av utrustningen finns också med.

Jag har även gjort en ansats till att på lekmannanivå förklara hur Wifi-nätverk paketerar våra filmer och rörelser i spel i form av ettor och nollor, samt hur dessa binära element i slutändan blir vågor som susar genom luften. Förhoppningsvis är det fler än undertecknad som finner detta intressant.

ROG Rapture 2.jpg

Guide – inte ett produkttest

Notera att detta inte är ett test av någon specifik produkt. Alla produkter som används i artikelserien har tillhandahållits av Asus, men de är främst tänkta som illustration av vilken typ av kapacitet och funktionalitet som kan förväntas vid en viss prispunkt.

Produkterna kommer också användas som belysande exempel kring vilka typer av inställningar som kan göras och hur de påverkar de trådlöst anslutna klienter som använder nätverket.

Yoshmans guide till nätverk

Denna artikelserie består av tre delar:

  • Del 1: Välja rätt trådlös router. Att matcha routern mot behov och översiktligt titta på hur man kan matcha de trådlösa enheterna och sitt användarmönster med en lämplig modell.

  • Del 2: Optimera trådlösa nätverk. Vilka inställningsmöjligheter finns i trådlösa routrar? Vilka kriterier avgör vilken inställning som är lämplig i just mitt fall, till exempel val av kanal och val av kanalbredd. Här blir det även ett litet dopp i de underliggande mekanismerna hos Wifi för den lite nördigare/vetgirige. Hur uppdateras programvaran i en trådlös router? Hur placeras en trådlös router för bästa resultat?

  • Del 3: Uppgradera nätverket. Denna del kommer titta på andra produkter än trådlösa routrar, som kan förbättra den nätverksrelaterade upplevelsen på olika sätt. Exempelvis beskrivs vilka övriga produkter som kan förbättra räckvidd mot din klient.

DH_Meetup-28.jpg

Denna guide skapas i samarbete med ASUS Nordic

ASUS-logo-ISOI_2line_Black_trans.png

Många medlemmar sitter inne på massvis av kunskap. I SweClockers testpiloter får erfarna entusiaster tillfälle att på egen hand testa nya produkter. Nu utökas konceptet med nya inslag – teknikgenomgångar och guider!

Testpiloternas guider skapas tillsammans med en eller flera samarbetspartner, såsom butiker och tillverkare. Dessa finansierar innehållet, bistår med produkter och tillhandahåller dessutom förstahandsinformation om den senaste tekniken.

Trevlig läsning – och glöm för all del inte att kommentera!

Om SweClockers testpiloter