I samband med presentationen av Radeon RX Vega-familjen passar AMD på att även introducera nästa generations grafikkort för proffsen. Radeon Pro-familjen lanserades i fjol då den ersatte den tidigare Firepro-familjen. De nya modellerna bygger på Vega-arkitekturen och med i uppställningen finns Radeon Pro SSG som presenterades i fjol.

Radeon Pro WX 9100 är det nya prestandakortet i proffsserien och är utrustat med 16 GB så kallat HBC-minne, samma HBM2-minne som konsumentledets Vega-grafikkort är utrustat med ECC-skydd för högre krav på pålitlighet. Kortet håller sig i övrigt nära prestandanivåerna för Radeon RX Vega 64 med minnesbandbredd på 484 GB/s och 12,3 TFLOP/s FP32-beräkningar.

Radeon Pro SSG presenterades redan i fjol men lanseras nu på bred front på proffsmarknaden. Detta är ett Radeon Pro WX 9100 som bestyckats med 2 TB flashlagring som företaget kallar SSG-lagring. Korten har även det 16 GB HBC-minne som WX 9100 är utrustad med. Både HBC-minne och SSG-minne kan användas som cache för olika typer av beräkningar.

Nyckeln som gör detta möjligt är den nya funktionen i Vega-arkitekturen vid namn HBCC, High-bandwidth Cache Controller. HBCC gör det möjligt att skapa olika minnesutrymmen av flera lagringsytor. Om utrymmet på HBC-minnet tar slut kan arbetsbelastningen spilla över i SSG-minnet, och tar även det slut kan systemets primärminne nyttjas.

Under årets Capsaicin-tillställning bjöd AMD upp VD:n för kameratillverkaren RED, James Jannard, på scen för att prata om hur företagets senaste 8K-kapabla kameror Weapon 8K. Utöver lovord för hur viktig Radeon Pro SSG har varit för företagets arbetsflöde demonstrerades hur en 8K-film renderades i realtid på en Radeon Pro SSG, något som tidigare varit omöjligt med ett enskilt grafikkort.

Ett annat fokusområde för AMD:s proffsdivision har de senaste åren varit att göra företagets verktyg och mjukvaruplattformar tillgängliga som öppna standarder, bland annat med initiativet GPUOpen, och det fortsätter med presentationen av bland annat Radeon Prorender och ROMc. Radeon Prorender är ett renderingmotor byggd på OpenCL 1.2 som bland annat stöder den senaste trenden med rendering av fysiskt korrekta material.

I samband med att Radeon Prorender blir öppen källkod presenteras att företaget Maxon byter till Prorender som standardrenderare i Cinema 4D, ett verktyg för 3d-grafik och rendering. AMD presenterar även ett verktyg som använder Prorender för att läsa in innehåll skapat i spelmotorn Unreal Engine och rendera detta i realtid i ett VR-headset.