Sammanfattning

För snart fem månader sedan lanserade AMD efterlängtade Zen-arkitekturen i form av processorerna Ryzen 7 1800X och 7 1700X. Genast gick det att konstatera att AMD har lyckats oerhört bra, och att företaget äntligen tar upp kampen mot Intel i entusiastsegmentet.

amd-ryzen-3-9.jpg

För dagens test hamnar fokus på den lägre prisklassen, där konkurrenterna från Intel ligger i Core i3-serien. Ryzen 3 lanseras i form av två modeller, vilka under skalet är uppbyggda likt övriga varianter med Zen-arkitekturen. Det unika är fyra aktiva kärnor utan flertrådstekniken SMT, där varianterna skiljs åt av olika klockfrekvenser ur kartong.

Med facit i hand och prestandatesterna avklarade står det klart att Ryzen 3 i mycket möter Core i3 väl. Processorerna hävdar sig utmärkt när alla kärnor kan hugga tag, och lämnar generellt Intels alternativ i bakvattnet.

Vid mer komplexa situationer som spel blir det dock generellt annat läge. Core i3 är det starkare valet och landar före i tabellerna, med undantaget Total War: Warhammer som rullar otroligt bra på AMD:s Ryzen-modeller.

Sammantaget handlar det om en klurig situation, speciellt då plånboken vägs in. Där Ryzen 5 och Ryzen 7 utmanar närmast konkurrerande Intel-processorer genom pressade prislappar ligger Ryzen 3 snarast väldigt nära där modellerna hör hemma ställt mot Core i3.

Hålet i plånboken blir inom några hundralappar lika stort, samtidigt som resultaten är bättre i vissa fall och sämre i andra. I mycket blir det med andra ord en smaksak – fler kärnor och högre prestanda där dessa utnyttjas, eller färre men med en fördel i till exempel spel.

Där kan bara du själv som köpare klura dig fram till rätt svar.

AMD Ryzen 3 1300X

amd-ryzen-3-2.jpg

Större syskonet Ryzen 3 1300X har något högre klockfrekvenser än Ryzen 3 1200, vilken direkt ur lådan ger en trevlig prestandaökning. För den oinvigde är det därför ett bättre köp, bara enstaka hundralappar dyrare. Om det är bästa valet ställt mot Core i3 handlar mer om smak och tycke, men oavsett är det en bra produkt i klassen.

Ryzen 3 1300X är ett billigt alternativ med bra flertrådsprestanda.

Fördelar

  • Bra flertrådsprestanda för klassen

  • Upplåst överklockning

  • Modern plattform

  • Rimlig prissättning mot Core i3

Nackdelar

  • I klassen lägre prestanda vid spel

  • Relativt låg energieffektivitet

Pris vid publicering: 1 389 kronor inklusive moms
Lägsta pris:

AMD Ryzen 3 1200

amd-ryzen-3-3.jpg

Ryzen 3 1200 är i grunden identisk med syskonet Ryzen 3 1300X, där endast klockfrekvensen skiljer modellerna åt. Den snabbare varianten känns mer lockande ur kartong, speciellt för de som inte har kunskap att trimma själva. För entusiaster är Ryzen 3 1200 dock ett bra alternativ som sparar några hundralappar ställt mot Ryzen 3 1300X.

Ryzen 3 1200 ger bra prestanda i den lägre prisklassen.

Fördelar

  • Bra flertrådsprestanda för klassen

  • Upplåst överklockning

  • God överklockningspotential hos testexemplaret

  • Modern plattform

  • Rimlig prissättning mot Core i3

Nackdelar

  • I klassen lägre prestanda vid spel

  • Förhållandevis låg klockfrekvens

  • Relativt låg energieffektivitet

Pris vid publicering: 1 159 kronor inklusive moms
Lägsta pris:

Bygga egen dator? Klart du ska!

thumbs-002.jpg

Missa inte SweClockers maffiga datorbyggarguide i samarbete med Webhallen! Där går Jonas Thörnqvist steg för steg igenom allt du behöver veta för att sätta ihop din första monstermaskin – givetvis på video. Ingen tid att förlora, sätt igång bums!

SweClockers Datorbyggarguide
Mer hjälp i SweClockers Guideportal