Det välkända spelet Pong skapades av de amerikanska grundarna till bolaget Atari i början av 1970-talet, kort därefter blev även spelet tillgängligt för hemmabruk. Efterföljare till succén i form av konsoler, datorer och andra spel lanserades också, främst fram till millennieskiftet. Sedan dess har Atari hållit en lägre profil.

För en tid sedan kungjorde Atari att en ny konsol var på väg från bolaget, och idag skickade företaget ut ett nyhetsbrev till de som anmält sig genom hemsidan. I nyhetsbrevet finns detaljer om vilken typ av hårdvara som är planerad, men även bilder på konsolen som kommer få namnet Ataribox.

Atari väljer att återgå till sina rötter när det kommer till estetiken, och detta åstadkommer tillverkaren genom användandet av trä och räfflade detaljer, precis som hos konsolen Atari 2600. Planer på en mindre traditionellt utsmyckad konsol finns också, där trä byts ut mot röda accentdetaljer.

När det kommer till innanmätet berättar Atari att retrospel självklart kommer vara en möjlighet, men att även nyare spel ska kunna drivas av hårdvaran som ej anges specifikt. Till skillnad från nylanserade retrokonsoler, såsom SNES Classic Edition, väljer Atari att endast ha moderna portar, däribland USB och HDMI.

Konsolen är fortfarande under utveckling och för att få allt rätt lovar företaget att föra en diskussion med konsumenterna. Uppdateringar ska publiceras frekvent under utvecklingen. Anmälan till nyhetsbrev kan göras på företagets webbplats.