Intels serie av Pentium-processorer har länge varit riktade till en mer budgetorienterad kundgrupp. Sedan introduktionen av Intel Core i3 har motsvarigheten i Pentium-serien varit ett billigare alternativ där antalet logiska kärnor är den stora skillnaden. I och med lanseringen av Kaby Lake förändrades detta när även Pentium-processorerna i familjen försågs med Hyperthreading och således fyra trådar.

Enligt Digiworthy är Intels nyimplementering av flertrådstekniken mer uppskattad än förväntat, och för att minska försäljning av bland annat Pentium G4560, väljer företaget att minska produktionen av processorerna i fråga. Detta i förhoppning om att pressa upp priserna och därmed få konsumenterna att överväga andra delar av sortimentet.

Nästa prestandanivå i Kaby Lake-familjen kan uppnås med en Core i3-processor vilket medför en merkostnad på över 100 procent, och dessutom en marginell prestandahöjning. Den sjunde generationens Core i3 7100 skiljer sig specifikationsmässigt från Pentium G4560 på ett fåtal punkter, där starkare integrerad grafik är ett exempel.

I dagsläget finns en uppenbar brist på Pentium G4560 hos samtliga svenska återförsäljare, där produkten listas för knappt 600 kronor. Den Kaby lake-variant av Core i3 som har sitt riktpris närmast Pentium G4560 säljs för drygt 1 200 kronor.