Förra veckan talade överklockningsprofilen der8auer om att moderkorten med Intels styrkrets X299 verkade stressade till marknaden, med undermålig kvalitetskontroll som följd. Han anmärkte speciellt på kylningen av VRM där den inte alls räckte till vid överklockning och gav upphov till throttling av processorn.

Nu har der8auer släppt en ny video där han vidare utvecklar och förklarar problemen som fortfarande finns efter ytterligare tester, och går in mera i detalj på hur problemen kan framkallas och övervakas. Detta efter att andra recensenter inte kunnat återskapa samma symptom.

Han menar bland annat på att mjukvaror ofta kan lura användare till att processorn körs i en angiven klockfrekvens, när den i själva verket stundvis kan sjunka till 1,2 GHz. Ett sätt han demonstrerar problematiken på är via konfiguration av VRM-delen, kallad "Digi+ Power Control" på sitt moderkort från Asus.

Vid en överklockning av Core i9 7900X rapporterade CPU-Z en stabil angiven klockfrekvens i tester, medan Coretemp visade att processorns multipel stundvis sjönk till 12 för en total klockfrekvens om 1,2 GHz. När han sedan ökade den tillåtna effektförbrukningen till processorn via "Digi+ Power Control" stabiliserades multipeln i Coretemp och effekten ökade med cirka 100 watt.

Därför menar han på att samtliga moderkorts VRM-del måste justeras till att höja tillåten effekt till processorn, för att på så vis låsa upp processorers maximala potential. Det är här problemen med moderkortens kylning för VRM kommer in då de blir för varma vid sådana inställningar och medför drastisk throttling av processorn, något som är svårt att upptäcka med vissa mjukvaror.

Han yrkar därför på att noga övervaka strömförbrukningen i kombination med mjukvaror vid överklockning på X299, för att säkerställa stabiliteten på processorns klockfrekvens. Han står därför fortfarande fast vid att kylningen för VRM på samtliga moderkort han testat för X299 är undermålig, med instabil klockfrekvens för processorn som följd.