Kylningen av M.2-enheter har blivit ett allt mer aktuellt ämne, då de kan nå höga temperaturer vid belastning, något som i sin tur kan orsaka försämrad prestanda (eng. throttling). MSI tog sin an uppgiften i fjol och slog på stora trumman över deras M.2-platser, som täcktes av en kylfläns. Detta resulterade dock i vissa fall i högre temperaturer, tvärtemot syftet.

Nu ger sig istället välrenommerade vattenkylningstillverkaren EK Water Blocks in i striden, med sin egen EK-M.2 NVMe Heatsink. Det handlar om en kylfläns av aluminium, med räfflade skåror som ser till att en större area görs tillgänglig för kylning. Tillverkaren uppger 8 till 11 grader lägre temperaturer jämfört med en SSD-enheter utan kylare, eller ännu mer med gott luftflöde.

Vidare menar företaget att kylflänsarna är mer estetiskt tilltalande jämfört med en oskyddad M.2 SSD-enhet, samt att de är lätta att montera av och på. Kylflänsen fästs på en SSD-enhet i formatet M.2 2280, varpå den klickas fast i snabbfästen från den medföljande täckplåten, tillsammans med värmekuddar på var sida.

På grund av att täckplåten är nödvändig för montering är kylflänsen endast kompatibel med 4,2 mm höga M.2 NGFF-anslutningar. Dessa är dock standard för moderna M.2-enheter.

Kylarlösningen finns tillgänglig på EK Water Blocks webbutik nu, till ett rekommenderat pris om 13 euro, motsvarande cirka 130 kronor inklusive moms för den nickelpläterade modellen. För dess svarta dito sjunker priset något, till 10 euro, motsvarande cirka 100 kronor inklusive moms.