Avancerade finesser

För att göra saker än mer komplicerade finns två huvudvarianter av 802.11ac (Wifi 5). Dessa går under benämningen ”first wave” och ”second wave”. Första vågen är de produkter som nådde marknaden 2013, och specifikationen för den andra vågen blev klar mitten 2016, med produkter som började rullas ut kort därefter.

MIMO

En egenskap som introducerades med den andra vågen och som kan bli intressant med tiden kallas MU-MIMO, kort för Multi User - Multiple Input Multiple Output. Redan med 802.11n stöds något som kallas SU-MIMO, Single User – MIMO, som är en stor del i förklaringen till varför kapaciteten ökade så mycket över tidigare varianter.

Kortfattat är MIMO en teknik som gör det möjligt att skicka flera separata dataströmmar över samma kanal samtidigt. Detta förutsätter att både sändare och mottagare har minst lika många antenner som MIMO-kanaler (du kan läsa en mer detaljerad genomgång av MIMO-tekniken i den andra delen av denna guide).

Ett problem för mobila enheter är att strömförbrukning ökar när antalet MIMO-kanaler går upp, vilket leder till att de lite mer avancerade trådlösa routrarna har kapacitet som inte ens teoretiskt kan utnyttjas av klienterna via SU-MIMO.

MU-MIMO gör det möjligt för flera enheter att samtidigt kommunicera över samma frekvensband och totalt sett då utnyttja alla tillgängliga MIMO-kanaler routern har till sitt förfogande.

Ett problem är att alla enheter som kommunicerar måste stödja MU-MIMO för att de ska kunna prata samtidigt och därmed dra nytta av den stora totala kapaciteten. Detta har inneburit att det är något av en framtida teknik då få bärbara datorer stödjer tekniken, men det har slagit igenom på bred front för mobiltelefoner redan.

RT-AX92U.jpg

Utökningar av standard

De enheter som idag skyltar med hastigheter på 600 Mbps över 2,4 GHz-bandet och 1 733 Mbps över 5 GHz-bandet använder något som kallas ”NitroQAM-1024”, till exempel ASUS RT-AC88 och RT-AC5300. Nu när Wifi 6 lanserats är insikten att "NitroQAM-1024" var en betaversion av Wifi 6, där QAM-1024 är en standardfiness.

En liknande problematik infann sig vid övergången mellan 802.11n (Wifi 4) och 802.11ac (Wifi 5). Routrar med stöd för AC1300 och AC1900 använder sig av ”TurboQAM” på 2,4 GHz-bandet, och TurboQAM är rent tekniskt något som heter QAM-256. QAM-256 är del av Wifi 5 över 5 GHz-bandet, men finns inte med i Wifi 4.

Wifi 6 är så pass nytt och precis som Wifi 5 kommer produkter lanseras i två vågor, se SweClockers Wifi 6-guide. Just nu är produkterna del av första vågen, så eventuella utökningar kommer gissningsvis än så länge vara funktioner planerade för Wifi 6 andra vågen.