Mesh-system

Att få till ett bra Wifi-nätverk kan vara utmanande. Att skaffa en riktigt snabb Wifi 6-kapabel router och klienter med Wifi 6-stöd löser inte problemet med att täcka större ytor eller bostäder med väggar som innehåller material som effektivt stoppar Wifi-signaler. Att börjar dra Ethernet-kabel och konfigurera flera accesspunkter kanske inte heller känns lockande för många. Detta har banat vägen för så kallade mesh-nätverk.

Zen Wifi 1.jpg

ASUS Zenwifi AC-CT8

Flera tillverkare har lanserat mesh-system med två eller flera enheter i ett paket. Asus lanserade sin Zenwifi-serie under andra halvan 2019. Asus hade redan sedan tidigare stöd för att koppla ihop flera routrar via deras AiMesh-teknik, men Zenwifi är en produktserie som från grunden är designad för att jobba med AiMesh.

Mesh-system tenderar vara rätt dyra minst två enheter behövs för att det ska vara någon poäng med dem. Asus Zenwifi med Wifi 5 stöd kostar i skrivande stund strax över 4 000 kronor för två enheter. Kommande Zenwifi med Wifi 6-stöd trillar in över 5 000-kronorsstrecket för två enheter, men då fås i alla fall 2,5 Mbps WAN-stöd och ett "backhaul"-nät med upp till hela 4,8 Gbps länkhastighet över Wifi.

Zen Wifi 6.jpg

Det finns gott om konkurrenter på detta område, till exempel Google Nest, Linksys Velop, Netgear Orbi och TP-link Deco-

De flesta mesh-enheter stödjer även att kopplas ihop med Ethernet och finns den möjligheten kan man nog kika på lite enklare modeller då en sak som drar upp priset på toppmodellerna här är att de typiskt har väldigt hög kapacitet på det trådlösa nät, som används för att kommunicera mellan accesspunkterna.