Guide till nätverk: Välj rätt trådlös router

För många är Wifi synonymt med en mystisk låda som sällan får mycket uppmärksamhet. Den första delen av "Yoshmans" guide till nätverk avhandlar tekniken och hur man väljer rätt trådlös router för hemmet.

3. Nuvarande router – inloggad

När Windows har öppnat adressen i webbläsaren automatiskt, eller om detta gjorts manuellt, bör någon form av inloggningsruta presenteras.

login_screen_comhem.PNG

Logga in

Exakt vilket användarnamn och lösenord som används beror på tillverkare samt eventuella inställningar som gjorts. Om du inte har ändrat något används oftast standardvärden för användarnamn och lösenord, och dessa finns oftast tryckta på routerns undersida. Användarnamnet är oftast ”admin”.

Här är ett exempel från ASUS RT-AC88U. Under rubriken ”Factory default settings” hittar du ”User name: admin” och “Password: admin” med en väldigt vettig uppmaning att ändra lösenordet så fort som möjligt.

defaults_small_passwd.jpg

Lokalisera inställningar

Väl inloggad får du leta efter inställningar för trådlöst nätverk, i Com Hems fall finns dessa direkt under WiFi-fliken. Här kan du se att det handlar om en modell som stöder både 2,4 GHz- och 5 GHz-banden, vilket skvallrar om att routern stöder 802.11ac. Att det handlar om 802.11ac ser du på raden "Transmission mode" i kolumnen "5 GHz".

ComHem_Wifi.PNG

Vad som inte framgår här är exakt kapacitet för de trådlösa nätverken. Både 802.11n och 802.11ac innefattar flera parametrar som påverkar prestanda. Bahnhof och Com Hem har båda skyltat med att erbjuda de snabbaste trådlösa routrar som tillhandahålls av internetleverantören. Båda dessa aktörers topp-presterande routrar stöder AC1200 (se nästa sidan för tabell över kapaciteter).

För vardagsanvändning är AC1200 fullt tillräckligt om man har en typisk uppkoppling på 100/10, det vill säga 100 Mbit/s ner och 10 Mbit/s upp. Som du kommer se längre fram i guiden är AC1200 den vanligast förekommande nivån hos de billigaste trådlösa router-produkterna som säljs idag, och då har dessa ofta ändå lite mer finesser är toppmodellerna från internetleverantörerna.