Guide till nätverk: Välj rätt trådlös router

För många är Wifi synonymt med en mystisk låda som sällan får mycket uppmärksamhet. Den första delen av "Yoshmans" guide till nätverk avhandlar tekniken och hur man väljer rätt trådlös router för hemmet.

2. Nuvarande router - vad har jag?

Första problemet är att förstå sina förutsättningar, det vill säga vad är kapaciteten och funktionerna i den nuvarande trådlösa routern samt hur matchar det hemmets trådlösa klienter? Detta kan vara nog så svårt att reda ut, och det finns tyvärr ingen enskild metod som fungerar över hela brädet.

Dokumentation

Har man kartongen eller manualen kvar brukar det stå vilken trådlös standard som stöds och vilken kapacitet routern har. I det läget är man klar med detta steg. Saknar man manual och kartong blir nästa steg att titta på routerns undersida där det i vissa fall finns information om dess egenskaper.

Det går även att använda produktens namn som sökterm i en webbsökning, det är nämligen så att tillverkaren ofta har kvar information även för modeller som inte längre tillverkas. Här finns det tyvärr en hyfsad spridning mellan vilken information som listas och hur den presenteras.

Det är inte helt ovanligt att olika modeller från samma tillverkare listar olika uppsättningar information, och tittar man på den svenska sidan kan det också vara en salig blandning av engelska och lite olika varianter på svensk översättning.

Administratörsgränssnitt

Hittar man inte informationen via dokumentation är det mest tillförlitligt att logga in på routern och gräva fram information där. Att logga in på en router lär de flesta ha gjort åtminstone en gång om modellen är köpt i butik. De enheter som skickas ut av internetleverantören är normalt förkonfigurerade, men de har i normala fall alltid ett administratörsgränssnitt som kan användas av kunden.

Om du använder Windows och har konfigurerat ditt hemnätverk som ett ”privat nätverk” och har en trådlös router som inte är antik går det att nå routern utan att veta något alls om nätverksadresser och liknande.

Öppna ”Utforskaren” och välj ”nätverk”. Under rubriken ”nätverksinfrastruktur” ska det finnas en ikon. Jag kör för närvarande med en standard-router från Com Hem, listad här som ”Compal Broadband Networks CH7486E”.

ComHem_explorer.PNG

Dubbelklickar man på ikonen alternativt högerklickar och väljer ”Visa enhetens webbplats” öppnas webbläsaren med adressen för den trådlösa routern ifylld.

Många routers, inkluderat ASUS modeller, erbjuder ytterligare en metod för att gå till administratörssidan utan att veta adressen till routern. Om du skriver in en specifik URL i webbläsaren, http://router.asus.com i ASUS fall, hamnar man rätt. Titta på undersidan av din router om det finns liknande information.

defaults_small_url.jpg

Om ingen av metoderna ovan fungerar återstår en kvalificerad gissning kring routerns så kallade IP-adress. Det är nästan alltid adressen till något som kallas ”default gateway”. I Windows 10 hittar du denna adress exempelvis genom att högerklicka på Windows-flaggan (normalt i nedre vänstra hörnet), välj ”nätverksanslutningar” och sedan ”visa nätverkets egenskaper”.

default_gw.png