Guide till nätverk: Välj rätt trådlös router

För många är Wifi synonymt med en mystisk låda som sällan får mycket uppmärksamhet. Den första delen av "Yoshmans" guide till nätverk avhandlar tekniken och hur man väljer rätt trådlös router för hemmet.

12. Sammanfattning

Att ge generella råd kring vilken trådlös router som är "bäst" är i princip omöjligt då detta varierar kraftigt beroende på krav, behov och vilka trådlösa klienter som kommer anslutas till routern.

Den trådlösa routern är ändå en produkt som är rätt central i dagens hem och den tenderar ha rätt lång livstid, och blir därmed en komponent där det är värt att satsa lite extra på det övre spannet för budget och funktioner.

wifi_guide-23.jpg

Framförallt då få saker brukar få hemmets lokale IT-ansvarige så impopulär som när "internet har gått ned". Ibland är internetleverantören boven i dramat och genom att välja en router av bra kvalitet kan man se till att felet åtminstone inte är en allt för simpel router.

I del två av denna guide ska jag titta på de olika teknikerna och begreppen som används i djupare detalj, samt hur de relaterar till egenskaper som faktiskt kapacitet i nätet. Här kommer jag också titta på de inställningar man normalt kan göra i sin router kring trådlös kommunikation och vad de betyder i praktiken.

Sitter du idag på en trådlös router med lägre klass än AC1200, det vill säga 300 Mbit/s över 2,4 GHz-bandet och 867 Mbit/s över 5 GHz-bandet, och parar detta med en typisk internetanslutning på 100/10 Mbit/s (eller bättre) finns det goda anledningar att beakta värdet i en uppgradering.

Med någorlunda moderna klienter kommer till och med surfandet få sig en märkbar skjuts uppåt. De mer avancerade modellerna kommer nog bara till sin rätt om du har en ruggigt snabb internetanslutning eller om du använder mjukvaror som genererar ovanligt mycket trafik i det lokala nätverket.