Guide till nätverk: Välj rätt trådlös router

För många är Wifi synonymt med en mystisk låda som sällan får mycket uppmärksamhet. Den första delen av "Yoshmans" guide till nätverk avhandlar tekniken och hur man väljer rätt trådlös router för hemmet.

10. Prestandaklass

I klassen av routrar som kostar mellan 1500-2000 kronor hittar du modeller som stödjer 4x4 MIMO. Det handlar fortfarande om två radiodelar, en för 2,4 GHz bandet och en för 5 GHz bandet.

För klienter som håller sig inom ramen för 802.11ac och är utrustade med 4x4 MIMO blir den maximala länkhastigheten 600 Mbit/s samt 1733 Mbit/s över 2,4- respektive 5 GHz-banden. Routrar som stöder detta märks typiskt som AC2350 eller AC2400.

Funktionsmässigt skiljer de sig inte mycket från modellerna ett steg ner, i de flesta fall kör varje leverantör samma programvara över hela produktserien även om vissa funktioner kan vara avstängda i de enklaste modellerna.

I denna klass hittar du normalt sett en gigabit Ethernet-switch med fyra portar samt en USB2- och en USB3-port som låter dig dela skrivare, lagringsenheter eller anslutning till internet via en 3G/4G-dongel.

Exempel

De två mest populära modellerna hos Prisjakt i detta segment är ASUS RT-AC87U samt Netgear Nighthawk X6 R8000. Tyvärr är inte MU-MIMO en självklarhet här heller och om det stöds eller ej hänger på när modellen lanserades, detta då inte alla kretsar stöder funktionen. Den saknas exempelvis i Netgears modell.

RT87U_1.JPG
RT87U_2.JPG

Lite längre ner i Prisjakts popularitetslista finns Synologys RT2600ac, en modell undertecknad tidigare gjort en test-pilot för. Denna modell är utrustad med MU-MIMO. AC2600 skiljer sig från AC2400 i att den förstnämnda implementerar TurboQAM på 2,4 GHz-bandet vilket ökar kapaciteten från 600 Mbit/s (max enligt 802.11n) till 800 Mbit/s.

Vad jag känner till finns det idag ingen bärbar dator som är utrustad med 4x4 MIMO, möjligen finns det i någon bärbar speldator eller släpbar arbetsstation.

ASUS USB-AC68 är utrustad med 3x4 MIMO och kan således ta emot kommunikation med full kapacitet, medan uppströmskapaciteten är begränsad till 1300 Mbit/s. Denna klient verkar dock sakna stöd för NitroQAM. ASUS PCE-AC88 stöder 4x4 MIMO, MU-MIMO och hanterar även NitroQAM.

RT-AC68.png

RT-AC68, trådlöst nätverkskort med USB3-port.

PCE-AC88.png

RT-AC88, instickskort via PCIe.

Användningsområde

Idag är det få som i praktiken får någon nytta av mer avancerade modeller än de som befolkar standardklassen, men det finns ändå vissa klienter som kan nyttja kapaciteten fullt ut. I dessa fall kan man nå strax under gigabit-hastigheter över luften vilket täcker alla utom de mest extrema kraven för en hemanvändare.

För vem?

Prestandaroutrar är helt enkelt till för storkonsumenter av nätverkstrafik över etern som har eller kommer skaffa klienter som kan dra nytta av kapaciteten.

Den som tänker framtidssäkra bör välja en modell med stöd för MU-MIMO då det går att dra nytta av 4x4 MIMO redan idag med bland annat en flaggskeppstelefon med stöd för 2x2 MU-MIMO eller en bärbar dator med stöd för 2x2/3x3 MU-MIMO. Hur vanligt det sedan är att båda klienterna behöver maximal kapacitet exakt samtidigt är upp till den enskilde individen.

Ett exempel på användare som redan nu kan utnyttja denna kapacitet fullt ut är den som har köpt in sig i Apples utbud av produkter. De senaste MacBook Pro-modellerna och Iphone 6S eller senare har nämligen stöd för dessa tekniker.

Rättelse 2017-07-02: Iphone 6S/7 har inte MU-MIMO, 6S fick 2x2 SU-MIMO medan Iphone 6 endast hade 802.11ac utan MIMO-stöd.

Alla aktuella modeller av Qualcomm Snapdragon samt i alla fall toppmodellerna av Samsungs Exynos har däremot MU-MIMO.