Att montera processorn på moderkortet är en alldeles utmärkt utgångspunkt för ett datorbygge. I denna artikel går vi igenom hur man monterar Intels processor Core i7-7700K på moderkortet Asus Maximus IX Hero med sockeln LGA 1151.

lga1151_1.jpg

Moderkort bestyckade med Intels sockel LGA 1151 levereras alltid med ett sockelskydd monterat. Detta är till för att skydda de omtåliga kontaktpinnarna som sitter i sockeln vid leverans, och vi rekommenderar starkt att man låter detta sitta kvar under hela monteringsprocessen av processorn.

lga1151_2.jpg
lga1151_3.jpg
lga1151_4.jpg

Första steget vid monteringen är att låsa upp och lyfta locket på sockeln. Detta görs genom att försiktigt dra sockelns låsarm åt sidan tills spetsen på denna inte hålls på plats av låsbygeln. När armen är fri är det bara att fälla denna bakåt och samtidigt som man med andra handen hjälper till att fälla tillbaka sockellocket.

lga1151_5.jpg

Nästa steg är att avgöra vilket håll processorn ska monteras åt. För Intels processorer för sockel LGA 1151 är detta väldigt enkelt, då en snabb detaljgranskning av själva processorn avslöjar två tydliga ingröpningar på vardera sida av denna.

lga1151_6.jpg

En närmare titt på sockeln på moderkortet uppvisar två plastpiggar som matchar upp perfekt med ingröpningarna på processorn när den är vänd åt rätt håll. I och med detta går det bara att montera processorn åt ett håll.

lga1151_7.jpg
lga1151_8.jpg

När man har avgjort åt vilket håll processorn ska ligga i sockeln är det bara att fatta denna mellan tummen och pekfingret, matcha upp ingröpningarna på processorn med plastpiggarna i sockeln och sedan släppa ner processorn försiktigt.

lga1151_9.jpg
lga1151_10.jpg
lga1151_11.jpg

När processorn ligger korrekt i sockeln är det dags att låsa fast denna. Börja med att fälla ner sockellocket och se till att den nedre delen av denna hakar i skruven på moderkortet. Fäll därefter ner låsarmen och vik denna runt låsbygeln på sockeln.

lga1151_12.jpg
lga1151_13.jpg

I samband med att låsarmen trycks ner kommer sockelskyddet att lossna automatiskt. Plocka bort detta och förvara det någonstans för eventuella garantiärenden i framtiden.

Nästa del: Hur man installerar en processor i Intels sockel LGA 2011-3

Delar i SweClockers Datorbyggarguide:

  1. Hur man bygger en dator

  2. Hur man installerar en processor i AMD:s sockel AM4

  3. Hur man installerar en processor i AMD:s sockel TR4

  4. Hur man installerar en processor i Intels sockel LGA 1151

  5. Hur man installerar en processor i Intels sockel LGA 2011-3

  6. Hur man installerar en processorkylare på AMD:s sockel AM4

  7. Hur man installerar en processorkylare på Intels sockel LGA 1151

  8. Hur man installerar RAM-minne

  9. Hur man installerar ett moderkort

  10. Hur man installerar en hårddisk och en SSD-enhet

  11. Hur man installerar en M.2 SSD-enhet

  12. Hur man installerar ett nätaggregat

  13. Hur man installerar ett grafikkort

webbis_present.PNG

Sponsras av Webhallen
Denna artikel produceras i samarbete med Webhallen som betalar för publiceringen. Tack vare sponsorskap och samarbeten kan SweClockers fortsätta erbjuda högkvalitativt innehåll utan kostnad för läsaren.