Så kallad mining har ökat mycket i popularitet på sistone, dels då flera kryptovalutor ökat mycket i värde på senare tid. Detta har bland annat lett till att efterfrågan på specifika grafikkort ökat och både AMD och Nvidia uppges lansera nya modeller anpassade för ändamålet.

Via Wccftech hittar nu detaljer kring Nvidias mining-grafikkort, med modeller baserade på Geforce GTX 1060, GTX 1070 och GTX 1080. För den förstnämnda handlar det om tre modeller från Asus, EVGA och Colorful vilka alla utrustas med 6 GB GDDR5-minne. Samtliga modeller har en basfrekvens på 1 506 MHz och en turbofrekvens på 1 708 MHz samt saknar bildutgångar helt och hållet.

Även två modeller från MSI visas, där den ena baseras på grafikkretsen GP104, samma som används i Geforce GTX 1070 och GTX 1080. Denna kommer med 8 GB GDDR5X-minne och ser ut att använda referensdesign för kylaren. Modellen uppges ha en hastighet på upp till 60 MH/s med vissa mindre modifieringar.

De första modellerna väntas dyka upp i butik under juli månad, där de billigaste Geforce GTX 1060-baserade modellerna kostar cirka 2 200 kronor inklusive moms. Samtliga mining-grafikkort väntas bli billigare än Geforce-motsvarigheterna, men får samtidigt endast 90 dagars garanti.