Under företagets livstid har Microsoft hamnat i ett flertal tvister med andra bolag, där de anklagats för konkurrensbrott. Dessa handlar om att företaget utnyttjar sin position på marknaden för att hindra konkurrenter från att nå ut till kunder på olika sätt, bland annat när Microsoft 2011 anklagades för att inte erbjuda alternativ till webbläsaren Internet Explorer i Windows 7.

Nu anmäls Microsoft för konkurrensbrott återigen och denna gång av Kaspersky Lab, vilka utvecklar antivirusmjukvara för operativsystemen Windows. Enligt dem utnyttjar Microsoft sin position för att få kunder att använda företagets inbyggda Windows Defender, istället för någon från tredje part.

Microsoft uses its dominant position in the computer operating system (OS) market to fiercely promote its own – inferior – security software (Windows Defender) at the expense of users’ previously self-chosen security solution.

Eugene Kaspersky, en av företagets grundare, menar att Microsoft medvetet gör Kasperskys antiviruslösningar svårare att använda, bland annat genom att inte ge företaget tillräckligt med tid för att kvalitetssäkra mjukvaran och se till att den fungerar med nya uppdateringar för Windows 10.

Anmälan har skickats in till EU och en utredning är nu påbörjad. Enligt Microsoft själva saknar denna grund då deras mjukvara följer de lagar och regler som finns gällande konkurrens.