I början av året meddelade Valve att de uppdaterar HTC Vives Lighthouse-fyrar med ny design, något som även skulle resultera i ett billigare pris. Den nya designen använder sig av en motor för att skicka ut de två lasrar som sedan plockas upp av VR-headsetet för att känna av rörelser, jämfört med nuvarande design som istället använder sig av två motorer.

I samband med lanseringen av de nya fyrarna lanserar Valve också en ny verion av SteamVR Tracking, den bakomliggande teknik som hanterar spårningen. Denna ger bland annat stöd för fler än två stycken fyrar och dessa kräver ingen signal mellan varandra för att fungera, något som i sin tur möjliggör spårning över större ytor.

De nya fyrarna är inte kompatibla med nuvarande enheter såsom HTC Vive. Detta då det kräver ny teknik även i VR-headseten. De nuvarande fyrarna blir kompatibla även med kommande enheter, dock utan de nya funktionerna.

Detta tros innebära att även en uppdaterad version av HTC Vive är på gång med den nya tekniken. Valve vill även att andra aktörer ska tillverka produkter baserad på denna, där det sedan tidigare är känt att LG är en av dem. De nya fyrarna väntas lanseras tillsammans med SteamVR Tracking 2.0 någon gång i november.