För två år sedan utannonserade Noctua att de var nära att gå in i massproduktion av sin senaste generation fläktar, där butikstillgängligheten beräknades till början av 2016. Problem med livslängden upptäcktes dock i sista stund, vilket fick företaget att återvända till ritbordet ännu en gång. Under Computex 2017 är de dock på banan igen, och hoppas kunna knuffa ut fläktarna lagom till hösten.

Lösningen på det tidigare nämnda problemet var dock inte helt enkelt, då det visade sig att PBT-plasten som användes för framställningen av fläktbladen expanderade med tiden, vilket var problematiskt då ett av fläktens huvudnummer är ett avstånd på endast 0,5 mm mellan blad och själva ramen.

För att kringgå detta fick Noctua vända blickarna mot andra materialval och hittade slutligen Sterrox, en flytande kristallpolymer som rör sig i samma plastfamilj som exempelvis Kevlar. Förutom att Sterrox inte drogs med samma expanderande problematik som PBT visade det sig även det nya materialet föra med sig fler positiva bieffekter i form av reducerade vibrationer och därmed lägre ljudnivå.

Förbättringarna hos den nya fläkten demonstrerades genom att den monterades på företagets processorkylare NH-U12S och ställdes bredvid en likadan kylare med dubbla NF-F12-fläktar monterade istället. Båda kylarna utsattes sedan för samma värmescenario, och resultaten uppvisade nästintill identiska temperaturer vid samma ljudnivå – trots att den ena kylaren endast hade en fläkt.

Företaget trycker även på att den nya generationens fläkt i A-serien är betydligt mer heltäckande än tidigare fläktlösningar, där denna ska prestera bra oavsett vad den monteras på. Detta ska i slutändan underlätta för konsumenter, då de inte längre behöver köpa en fläkt till exempelvis chassit medan en annan ska ta plats på processorkylaren.

► Läs alla artiklar från #computex-2017

Noctuas nya fläkt i A-serien finns endast i 120 mm-utförande och väntas rullas ut i butik i september med en beräknad prislapp på 30 euro. En 140 mm-modell är under utveckling men tros inte nå massproduktion förrän tidigast andra halvan av nästa år.