Under de gångna månaderna har Apple och Qualcomm varit i en rättstvist gällande betalningar för patent. Det hela har sin grund i att Apple stämt Qualcomm för dyra patent och uteblivna betalningar, något som Qualcomm svarade på med en egen stämningsansökan och krävde även ett importstopp av Iphone till USA.

Nu tar den rättsliga striden nya vändningar då Qualcomm går efter fyra stycken taiwanesiska tillverkare, vilka tillhandahåller komponenter för Apples telefoner och surfplattor. De tillverkare som omnämns i stämningsansökan är Foxconn, Compal, Pegatron och Wistron, vilka har slutat betala Qualcomm på Apples begäran.

As Apple continues to collect billions of dollars from consumer sales of its Qualcomm-enabled products, it is using its market power as the wealthiest company in the world to try to coerce unfair and unreasonable license terms from Qualcomm in its global attack on the company.

Enligt Qualcomms chefsjurist Don Rosenberg utnyttjar Apple sin position som världens rikaste företag för att tvinga till sig orättvisa licensavtal. Apples VD Tim Cook har tidigare sagt att Qualcomms teknik endast utgör en liten del av Iphone och att företagets krav är orimliga.

Totalt handlar det om uteblivna betalningar till Qualcomm på 500 miljoner dollar, motsvarande cirka 4,4 miljarder kronor. Enligt Qualcomm har Apple gått med på att betala uteblivna licensinkomster från tillverkare, men detta har ännu inte bekräftats av Apple själva.