Det har länge tisslats och tasslats om att Ryzen 7 inte är det bästa AMD har att komma med för entusiaster, utan att de har något ännu kraftfullare i rockärmen. I samband med bolagets Financial Analyst Day 2017 bekräftar AMD ryktena och tillkännager Ryzen Threadripper.

Utan att gå in på alltför mycket detaljer avslöjar AMD att det handlar om en helt ny HEDT-plattform, där HEDT är en förkortning av High-End Desktop och som länge använts av Intel för socklarna LGA 2011, LGA 2011-3 och inom kort för LGA 2066, som ska paras ihop med kommande Skylake-X och Kaby Lake-X.

Det handlar således om en annan sockel än AM4 och utan att gå in på detalj får denna mer bandbredd samt anslutningsmöjligheter. Tidigare uppgifter talar för att plattformen bestyckas med stöd för DDR4-minne i fyra kanaler, styrkretsen X399 och 44 kanaler PCI Express 3.0 från själva processorn.

Huvudnumret för AMD Ryzen Threadripper är dock antalet kärnor som dubbleras jämfört mot Ryzen 7. Processorerna som lanseras får således upp till 16 kärnor med 32 trådar enligt arkitekturen Zen. Toppmodellen kommer sannolikt gå upp mot och konkurrera med Intels 12-kärniga Skylake-X, som tros heta Core i9-7920X.

AMD lovar avslöja fler detaljer om Ryzen Threadripper under årets Computex, där bolaget ska hålla en presskonferens den 31 maj. Lanseringen ska äga rum någon gång därefter under sommarmånaderna.