Tidigare under månaden meddelade hårddisk- och lagringstillverkaren Western Digital att de motsatte sig Toshibas försäljning av minnesverksamheten. Detta då Western Digital anser att en sådan affär bryter mot företagens samarbetsavtal.

Då Toshiba ändå gått vidare med försäljningen tar nu Western Digital till rättsliga åtgärder för att stoppa denna. Enligt företagets VD Steve Milligan har de inte något annat val och har ansökt om skiljedom i frågan, vilket bland annat innebär att tvisten inte avgörs i en allmän domstol och att domen inte kan överklagas.

Western Digital's efforts to achieve a resolution to date have been unsuccessful, and so we believe legal action is now a necessary next step.

Toshiba själva menar att Western Digitals anklagelser saknar grund och kommer fortsätta med budgivningen för minnesverksamheten. Enligt dem tog Western Digital över samarbetsavtalet när de förvärvade Sandisk men har aldrig fått Toshibas godkännande.

Den japanska minnestillverkaren har tidigare hotat med att stänga av Western Digital-anställda från tillverkningsfabriker, nätverk och databaser men har ännu inte bestämt huruvida de ska gå vidare med detta eller ej.

Budgivningen för minnesverksamheten är fortfarande pågående och enligt Reuters är en sammanslutning av det amerikanska aktiebolaget KKR och flera japanska investerare de mest troliga köparna.