TSMC har i åratal varit världsledande med avancerade tillverkningstekniker, varför många aktörer vänt sig dit för att få sina kretsar producerade. På senare år har dock framförallt Samsung men även Globalfoundries börjat bjuda på motstånd och erbjuda konkurrenskraftiga alternativ.

Genombrottet för Samsung kom med dess senaste 14-nanometersteknik, som Globalfoundries licensierat. I och med denna teknik bytte Qualcomm leverantör från TSMC till just Samsung, medan AMD också bytte sida och började tillverka sin senaste generation av grafikkretsar hos Globalfoundries.

För att kontra detta har TSMC vidareutvecklat sin 16-nanometersteknik i omgångar och generation fyra fick namnet 12 nanometer, som är en mer energieffektiv och transistortät variant. Det var även denna teknik Nvidia valt att använda för sin helt nya arkitektur Volta.

Nu rapporterar Digitimes att Mediatek, Silicon Motion och Hisilicon (Huawei) också ska använda TSMC:s 12-nanometersteknik framöver. Enligt branschtidningens källor kan den nya tekniken komma att stoppa Samsungs och Globalfoundries från att utöka sina respektive verksamheter och kundbaser på 14 nanometer.

Samtidigt har Samsung redan tagit klivet över till 10 nanometer, men den tekniken är enbart ämnad strömsnålare lösningar som systemkretsar för smarta telefoner. Förutom Samsungs systemkrets Exynos 8895 används tekniken för att tillverka Qualcomms senaste flaggskepp Snapdragon 835, vilka båda används i telefonerna Galaxy S8 och Galaxy S8+.

TSMC är dock också på gång med sin motsvarande 10-nanometersteknik, som bland annat ska användas av Apple för nästa generations Iphone-telefoner. Även Mediatek planerar använda tekniken för att tillverka systemkretsen X30.