Under förra månaden höll Microsoft ett evenemang fokuserat på utbildning, där den stora nyheten var den bärbara datorn Surface Laptop. Denna är en bärbar dator med 13,5-tumsskärm och ett Surface Pro-liknande tangentbord och som lanseras tillsammans med det nya operativsystemet Windows 10 S.

Något som många anmärkte på vid avtäckandet var avsaknaden av USB Type-C för inkoppling av enheter och att Surface Laptop är endast utrustad med en USB 3.0, en Mini Displayport och en 3,5 mm-ingång för ljud. I en intervju med The Verge berättar Surface-ingenjören Pete Kyriacou att detta beror på att USB Type-C inte är tillräckligt mogen som teknik för den stora massan.

USB-C is great but also a huge pain for a lot of people. [...] What happened with USB-C is the cables look identical, but they start to have vastly different capabilities. So even someone in the know, confusion starts to set in.

Kyriacou menar att det stora problemet är tekniken är krånglig, där två till synes likadana USB Type-C-kablar exempelvis kan ha olika strömkapacitet och komma med eller utan stöd för Thunderbolt 3.

En annan avgörande faktor är att kunder som försöker ladda datorn med en undermålig USB Type-C-laddare och misslyckas inte kommer skylla på laddaren. De skyller istället på datorn, vilket i sin tur påverkar Microsofts varumärke negativt. Anledningen till att de i slut valde att utrusta datorn med endast en USB 3.0 är enligt Kyriacou en konsekvens av vissa designval som resulterat i brist på plats.