Tidigare under året arrangerade SweClockers och European Hardware Association en läsarundersökning för att spana av teknik- och köptrender. Sammantaget visar resultaten att SweClockers medlemmar har höga ambitioner när det kommer till att vädra plånboken och att det fortfarande råder skepsis kring virtuell verklighet.

Spelhårdvara drivande

På frågan "Hur mycket väntas du spendera på teknikprylar under 2017?" svarade knappt 18 procent att de tänkte lägga lite eller mycket mindre än år 2016. Drygt 28 procent trodde att de skulle bränna ungefär lika mycket pengar detta år, medan en majoritet på strax över 54 procent trodde på ett högre belopp.

När det kommer till vad man tänkt handla under året svarade nästan 59 procent på hårdvara för spel, medan 34 procent kryssade i kanske och endast 7 procent menade att det var en kategori som inte var intressant. Andra kategorier folk väntades köpa nya teknikprylar inom var mobiltelefoner och kringutrustning, samt produkter för smarta hemmet.

Tveksamheter kring VR och AR

Oavsett om det handlar om persondatorer (PC), spelkonsoler eller mobiltelefoner är virtuell verklighet (VR) någonting branschen som helhet tror på. Undersökningen visar dock att SweClockers läsare inte är helt övertygade, i alla fall när det kommer till tekniken som spelplattform. Knappt 6 procent planerade köpa VR för spel, medan hela 41 procent svarade "kanske" och resterande svarade att de inte hade några planer på detta.

Samtidigt visar undersökningen att nära 58 procent ännu inte testat VR, medan endast knappa 17 procent haft möjligheten att pröva på tekniken hos en bekant. Resterande 25 procent svarade att de endast testat VR som hastigast på event eller hos en återförsäljare.

Trots tveksamheter kring att lägga pengar på VR svarar endast 21 procent att de inte bryr sig alls om tekniken. En nära besläktad teknik som är i ropet är förstärkt verklighet (AR), där två tydliga exempel är Google Glass och fjolårets storsuccé inom mobilspel – Pokémon Go. Här svarar dubbelt så många, 42 procent, att de inte bryr sig om AR. Knappt 41 procent svarade att de kan tänka sig börja använda AR under 2017, medan resterande på ett eller annat vis redan har AR i sina liv.

I mycket av rapporteringen kring både AR och framförallt VR är spel för PC i fokus, men teknikerna har på kort sikt störst potential att nå den breda massan genom smarta telefoner. Trots detta svarar 65 procent att de inte kommer ta hänsyn till huruvida en telefon vid köp har stöd för teknikerna, 29 procent kommer titta efter och ha det i åtanke medan resterande gör gällande att det blir helt avgörande.

Hembyggda datorer dominerar

När det kommer till "färdiga system" ratar inte helt oväntat en betydande majoritet av medlemmarna tanken kring detta – hela 68 procent svarade att de definitivt inte kommer köpa ett färdigbygge. Bland resterande kryssade 20 procent i kanske, nästan 11 procent att de kommer göra ett sådant köp medan 1 procent svarade att de planerar göra det mer än en gång.

Inom bärbara svarar 64 procent att de inte kommer köpa en sådan. Däremot ökar andelen "kanske" till närmare 31 procent, samtidigt som den del som bestämt sig för detta dyker skarpt till strax under 5 procent. Drygt en halv procent gör gällande att de kommer köpa in mer än två bärbara datorer under året.

Fältet är förhållandevis jämnt när det kommer till vilka komponenter som planeras inhandlas under året. I toppen ligger grafikkort, SSD-lagring, primärminne (RAM), processorer (CPU), moderkort, mekaniska hårddiskar och CPU-kylare. Intresset att köpa ny datorlåda eller nätaggregat är lägst, sannolikt då många som bygger eget i hög grad återanvänder båda delar.

När det kommer till kringutrustning märks åter att spelande ligger i fokus för en stor del av SweClockers läsare. Mest intressant för köp under året är just headset, tangentbord tätt följt av möss. Därefter kommer extern lagring, den växande kategorin av "spelmöbler" och slutligen nätverksroutrar.