I och med Ryzen har AMD sin mest konkurrenskraftiga processorfamilj på över ett decennium. Att bolaget åter är tillbaka i matchen märks än så länge inte på Intel, som än så länge inte kontrat med prissänkningar. Bakom kulisserna skyndar dock bolaget med att få ut nya prestandamodeller i familjerna Skylake-X, Kaby Lake-X och Coffee Lake.

I samband med den senaste finansrapporten kunde Intel ännu en gång rapportera om ett rekordkvartal, med högre intäkter och vinst än samma period föregående år. Samtidigt visade bolaget ett första officiellt tecken på konkurrens från AMD, då Intel förutspår en "mindre nedgång" av priserna på premiumprocessorer.

Till PC World berättar Jim McGregor, analytiker på Tirias Research, att AMD erbjuder konkurrenskraftiga priser på sina modeller i jämförelse med Intel. Dean McCarron på Mercury Research stämmer in i kören och gör gällande att Intel "verkligen känner trycket från AMD".

Näst på tur att lanseras från Intel blir sockel LGA 2066 med styrkretsen X299, vilka får sällskap av processorfamiljen Kaby Lake-X med fyra kärnor och Skylake-X som går hela vägen upp till tolv kärnor. Under årets tredje kvartal anländer Coffee Lake som blir åttonde generationens Intel Core, som stannar kvar vid LGA 1151 och där upp till sex kärnor för den breda massan är att vänta.

Trots att inget mindre än tre nya processorfamiljer från Intel är på ingång stannar samtliga kvar på 14 nanometer, en tillverkningsteknik som först introducerades med Broadwell hösten 2014. För Coffee Lake ska det dock handla om generation tre, 14nm++, som uppges kunna leverera högre prestanda (klockfrekvens) än Intels första generations 10 nanometer som introduceras med Cannonlake.