Trenden med ultrakompakta datorchassin som rymmer högpresterande komponenter har varit stark de senaste åren. Bland de populära bidragen syns Ncase M1 samt DAN Cases A4 – två modeller vars gemensamma nämnare är att grundarna vänt sig till gräsrotsfinansiering för att göra projekten till verklighet.

Nu är det dags för ytterligare en aktör att sälla sig till skaran, och denna gång handlar det om det Stockholmsbaserade företaget Louqe med sitt chassi Ghost S1. Efter ett par månaders feedbackrunda, däribland på SweClockers forum, vänder sig nu bolaget till Kickstarter för att finansiera den kompakta skapelsen.

Ghost S1 är ett ultrakompakt chassi av SFF-typ, vars yttermått på 184 x 133 x 320 mm och lådvolym på 7,2 liter gör modellen till en av de minsta av sitt slag. Materialvalen utgörs av värmebehandlad magnesium för stommen samt kiselförstärkt aluminium för det yttre skalet. Lättåtkomliga anslutningar finns i form av dubbla USB 3.1 (gen 1) samt en HDMI-port på chassits ovansida.

Chassit är uppdelat i två separata kammare, där den högra rymmer moderkort i formfaktorn Mini ITX samt nätaggregat enligt formfaktorerna SFX och SFX-L. Vidare finns det i grundutförande plats för två lagringsenheter i storleksklassen 2,5 tum medan processorkylare med en maximal höjd på 63 mm kan ta plats.

Den andra kammaren är dedikerad till grafikkort, där stöd finns för modeller med längder upp till 305 mm. Anslutningen till moderkortet sker via en medföljande PCI Express-förlängare från 3M som är certifierad för PCI Express 3.0.

Sist men inte minst skickar företaget med en valfri expansionsmodul, en så kallad tophat, med chassit. Expansionsmodulerna kommer i tre olika storlekar och monteras ovanpå själva datorlådan. Beroende på storlek möjliggör dessa alltifrån ytterligare expansionsmöjligheter för lagring och fläktar till radiatormontering.

Kickstarter-kampanjen för Ghost S1 pågår just nu och har ett utsatt mål på 2,5 miljoner kronor. I skrivande stund har företaget fått in närmare 400 000 kronor. Lanseringspriset för chassit väntas landa kring 2 495 kronor inklusive moms.