SweClockers har sedan tidigare rapporterat om Intels nya minnesteknik 3D Xpoint, en ny typ av minne som utvecklats av Intel i samarbete med Micron. Tekniken är en så kallad persistent solid state memory, vilket innebär att den delar egenskaper med SSD-teknik och kan behålla information i avstängt tillstånd. Intel presenterar nu den första produkten som använder tekniken.

Produktens fullständiga namn är Intel Optane SSD DC P4800X, en SSD-enhet med lagringskapacitet på 375 GB som ansluts över PCI Express. Sett till rena prestandasiffror anges sekventiella läshastigheter på 2,4 GB/s och 2 GB/s skrivhastigheter, vilket är något lägre än NAND-enheter som kan nå så högt som 3,5 GB/s.

Det som särskiljer Optane-kortet är konsekventa förflyttningar per sekund (IOPS) med betydligt lägre latens. Där NAND-enheter typiskt toppar runt 500 000 IOPS för läsningar och 350 000 IOPS för skrivningar kan Optane P4800X upprätthålla 550 000 för läsningar och 500 000 för skrivningar.

En annan utmärkande egenskap är att Optane P4800X även kan användas som traditionellt primärminne om det monteras på en plattform som stöder en teknik vid namn Memory Drive Technology, vilket i dagsläget är förbehållet Intels Xeon-plattform. Latensen och bandbredden blir då sämre än traditionellt DRAM, men minnesstorleken blir i gengäld betydligt större och priset betydligt lägre.

Intel Optane P4800X är inte något konsumenter får ta del av i närtid då produktfamiljen är inriktad mot datacenter och serverhallar och en första modell med 375 GB lagringsutrymme finns tillgänglig nu. Under årets andra halva ska en modell med 750 GB utrymme lanseras, men huruvida dessa letar sig ut till vanliga konsumenter är i dagsläget okänt.