Under förra månaden påbörjades ett nytt initiativ med syfta att komma åt olagliga fildelare i Sverige. Den juridiska processen drivs av den danska advokatfirman Njord Lawfirm, vilka företräder ett flertal stora filmbolag. Kort därefter dömdes operatören Tele2 att lämna ut personuppgifter om tusentals fildelare.

Nu har det blivit Telias tur då Patent- och marknadsdomstolen dömt även dem till att lämna ut personuppgifter. Totalt handlar det om uppgifter till 8 600 svenska IP-adresser, till vilka Njord Lawfirm ska skicka ut kravbrev på mellan 2 000 och 3 000 kronor. Om de vägrar riskerar de att ställas inför rätta.

Vi tycker att våra kunders integritet är otroligt viktigt, men nu har domstolsbeslutet kommit och det måste vi följa.

Till SVT säger Telias Inger Gunterberg på Telias Pressenhet att företaget värnar om sina kunders integritet, men att de i detta fall inte har något annat val än att följa domen.

Njord Lawfirm har sedan tidigare bedrivit en liknande kampanj i Norge, där ett stort antal kravbrev har skickats ut. Forbrukerrådet, Norges statligt finansierade intresseorganisation för konsumentfrågor, har där uppmanat till att inte betala summan då det handlar om rena hotbrev.

Konsumentverket berättar för SVT att det inte finns något krav på att betala, utan medborgare alltid har möjligheten att få frågan prövad i domstol. Förutom Telia och Tele2 har liknande ansökningar lämnats in till Patent- och marknadsdomstolen för Bredbandsbolaget och moderbolaget Telenor. Domar i dessa fall har dock ännu inte kommit.