Efter åratal på 28 nanometer för högpresterande kretsar som grafikprocessorer tog Nvidia under år 2016 klivet över till 16 nanometer från TSMC, medan AMD istället valde 14 nanometer från Globalfoundries och samarbetspartnern Samsung. Nästa teknikkliv är 10 nanometer och riktas främst mot mobila systemkretsar, varför båda parter väntas stanna kvar på respektive teknik ett tag till.

Nästa naturliga steg för högpresterande kretsar blir 7 nanometer, som inte väntas vara redo för produktion förrän tidigast första hälften av 2018. Tillsvidare är det vidareutvecklingar av befintliga tillverkningstekniker som gäller, där TSMC arbetar på fjärde generationens 16-nanometersteknik som får namnet 12 nanometer.

Samsung lanserade innan årsskiftet sin fjärde generation av 14 nanometer, som ger bättre prestanda (klockfrekvenser) till samma strömförbrukning som tidigare. Detsamma gäller TSMC:s fjärde iteration av 16 nanometer, 12 nanometer, som dock även erbjuder bättre transistortäthet och därmed motiverar namnbytet.

Nu rapporterar Digitmes att en av TSMC:s kunder på 12 nanometer blir Nvidia, som ska nyttja tekniken för sin nästkommande arkitektur Volta. Denna ersätter Pascal och Geforce GTX 1000-serien. Vilka nyheterna i Volta blir är ännu inte känt, men bättre energieffektivitet och prestanda är givna. Det är också med Volta som Nvidia väntas ta minnestekniken HBM till konsumenter.

► Läs alla artiklar om #Nvidia Volta

Lanseringen av Nvidia Volta äger rum någon gång under år 2018.