En rad olika lösningar för mobila betalningar har lanserats på den svenska marknaden, men gemensamt för alla dessa är att de bygger antingen på den trådlösa överföringstekniken NFC eller en egen proprietär lösning. När Samsungs lösning nu äntrar Sverige görs det med stöd även för äldre kortterminaler via en teknik som emulerar kortläsarna.

Då endast tio procent av kortterminalerna är utrustade med NFC, vilket används för bland annat Google Pay och Apple Pay, använder sig Samsung istället för MST, kort för Magnetic Secure Transmission. Den mobila enheten får stöd för detta genom en kopparspole som Samsung har byggt in i företagets senaste mobila produkter.

Användaren kan scanna in korten i Samsung Pay-lösningen via kameran och sedan måste kortet valideras för tjänsten via dennes bank. När detta är gjort används tjänsten genom att bläddra mellan inlästa kort på telefonen och autentisera användaren för köp via fingeravtrycksläsaren.

Utöver betalkort ska Samsung Pay på sikt även få stöd för så kallade lojalitetskort, medlemskort hos olika företag, organisationer eller grupper. Det kan exempelvis handla om kundkort hos affärskedjor, medlemskort hos gym, med mera. Här kan lösningen fungera olika beroende på korttypen.

Produkterna som stöder Samsung Pay är i skrivande stund Galaxy S7, Galaxy A5 (2016 och 2017 års modeller) samt klockan Gear S3. Gear S3 kräver dock en systemuppdatering som ska bli tillgänglig mot slutet av mars. Tidigare produkter i Samsungs utbud stöder inte tekniken då dessa inte är utrustade med den inbyggda kopparspolen som genererar magnetfälten som gör MST möjligt.

Bankerna som stöder Samsung Pay är just nu Nordea och SEB och korten som kan användas kommer från Mastercard, VISA och Eurocard. Fler banker som Swedbank och Handelsbanken är på gång "inom kort" och även ICA Banken och Rikskortet ska tillkomma vid ett senare tillfälle.