Att införa programmering i grundskolan är en fråga som varit på tapeten under en lång tid. För cirka två år sedan föreslog Moderaterna just detta och ville införa ämnet redan från första klass. Motiveringen sades då vara att det skulle öka Sveriges möjlighet att konkurrera när det kommer till kunskap om teknik.

Nu meddelar regeringen att förslaget blir av och att programmering införs som ett inslag i flera olika ämnen från och med årskurs ett. Främst handlar det om matematik och teknik, där elever bland annat ska få lära sig hur algoritmer kan skapas och används vid programmering. Anledningen är att kravet på digital kompetens ökar i och med digitaliseringen av både samhället och arbetslivet.

Vi behöver fler programmerare och man kommer behöva kunna programmering i fler arbeten. Sedan påverkas vi alla av programmering i allt fler delar av våra liv.

För Computer Sweden berättar utbildningsminister Gustav Fridolin att efterfrågan för programmerare kommer växa och regeringens satsning är en del av deras arbete för att möta detta. I satsningen om en mer digitaliserad skolan ingår också undervisning i källkritik.

Den nya läroplanen ska införas senast 1 juli 2018, men skolor kan välja att börja införa denna redan senare under hösten 2017. Hur mycket satsningen kommer kosta och vad det kommer krävas för ytterligare åtgärder, såsom fortbildning av lärare, framgår inte.