Slutsats och sammanfattning

Efter den vecka jag har använt skärmen kan jag utan tvekan konstatera att hög uppdateringsfrekvens är både en fördel och något direkt märkbart. Även små detaljer som att markera text i webbläsaren känns rappare och mer responsivt på en snabb skärm.

Dessvärre faller dock panelen egentligen på alla andra punkter utöver just snabb uppdateringsfrekvens. Färgerna är inte speciellt märkvärdiga, betraktningsvinklarna är något sämre än en långsammare TN-panel och de förinställda skärmprofilerna lämnar mycket att önska.

Jag kan inte annat än få känslan av att tillverkaren har fyllt på med massa flashiga funktioner och gimmickar för att dämpa slaget när köparen kommer fram till att
skärmen förutom 240 Hz är rätt medioker.

DKV-AG251FZ-Rear.jpg

Foten kändes hyfsad till att börja med, men när jag tittade på prislappen så undrade jag varför det kändes som om den skulle följa med en betydligt billigare skärm.

Det är ett gäng med kompromisser som har gjorts för att hitta paneler som klarar 240 Hz och den dåliga bildåtergivningen tillsammans med det undermåliga stativet gör att jag i dagsläget varken skulle köpa en 240 Hz-skärm eller en skärm med denna skärmfoten utan att montera den på ett eget skärmstativ.

Allt som allt är AG251FZ inte för alla, men samtidigt riktar sig inte heller den här typen av skärm till alla användare. Är man en användare som endast spelar spel och inte är i behov av något annat än en snabb 1080p-skärm finns det inte mycket att klaga på. Detta förutsätter dock att användaren har ett väldigt smalt användningsområde och blir därför svår att rekommendera.

Fördelar

  • 240 Hz – Exceptionellt snabb panel

  • Generöst med bildanslutningar och medföljande kablar

  • Adaptiv synk

Nackdelar

  • Väldigt ljusstark - även lägsta ljusinställningen är för stark

  • Shadow Control ger märkbar försämring i bildåtergivning

  • Vingligt stativ

  • Låg premiumkänsla per krona