Speltester

Det är självklart rätt uppenbart att det är svårt för mig att visa några faktiska siffror på skillnaden mellan 240 Hz och lägre bilduppdateringsfrekvenser, men rent subjektivt kan jag självklart lägga en kommentar. Jag testade skärmen med 240 och 120 Hz inställt via kontrollpanelen.

DKV-AG251FZ-Blurbusters.jpg

Uppifrån och ner – 60, 120 samt 240 FPS.

Följande spel testades:

  • Counter-Strike: Global Offensive

  • Battlefield 4

  • Unreal Tournament 99 GOTY Edition

Till att börja med kan jag konstatera att det är riktigt svårt att få grejer att lira i 240 FPS, eller ens över 200 FPS för den delen. Efter mycket trixande och även överklockande lyckades jag komma upp i närmre 160 FPS på Battlefield 4 med lägsta grafikinställningarna.

Även i Counter-Strike: Global Offensive var det svårt och jag landade på mellan 210 och 230 FPS. Kontentan är helt enkelt att för den som är sugen då 240 Hz är det värt att tänka på att det är svårnått i många spel.

De flesta andra spelen jag testade var antingen inte intressanta vid test av hög uppdateringsfrekvens eller ville helt enkelt inte.

FAQ

Fråga: Märker man skillnad på 240 och 120 Hz?
Svar: Ja, även om det inte är självklart att alla gör det. Där jag upptäckte störst skillnad var faktiskt när jag markerade text i webbläsare och den snabba responsen när texten blev markerad jämfört med mina 60 Hz-skärmar.

Rent allmänt upplevs snabba rörelser och händelser på skärmen väldigt skarpt utan släpningar.

F: Spelade du bättre och vann mer med 240 Hz?
S: Då jag inte körde något repeterbart test är det svårt att vara helt säker, men jag kan med stor säkerhet svara att jag är precis lika dålig i 240 Hz som i 120 Hz när det kommer till FPS-spel. Dock upplevde jag att rörelser på skärmen var snabbare från min input, även om den var högst marginell jämfört med 120 Hz.

F: Ska du springa iväg och köpa dig en snabbare skärm än 60 Hz nu efter testet?
S: Även om hög uppdateringsfrekvens är något jag har uppskattat under testets gång så är kompromisserna många. Jag spelar helt enkelt för lite och det är inte uppdateringsfrekvensen som begränsar min vinstförmåga i spel. Jag är helt enkelt för dålig på och ointresserad av moderna FPS-spel.