Ljudanslutningar och extra tillbehör

Ljudanslutningarna, högtalare och ljudutgångar

Högtalarna i skärmen kan man få ljud i via HDMI och DisplayPort och vill man ha ljud via hörlursutgången krävs det att man pluggar in AUX-kabeln. Det som är positivt men även lite märkligt är att datorn inte gör någon skillnad på ljuduppspelningsenheten om det är över DisplayPort eller via AUX. Det är exakt samma enhet som spelar upp ljud via uppspelningsenheter i Windows.

Från fabrik kommer högtalarna uppskruvade till 90 procent av maximala styrka och låter rätt illa. Drar man ner volymen får man man ett ljud som påminner om riktigt dåliga hörlurar där varken bas eller diskant finns. Kanske duger det för Youtube-videos, men mina nuvarande högtalare för dryga 200 kr är betydligt bättre. Inte mycket att se (eller höra) alltså, vi fortsätter!

DKV-AG251FZ-Hangernsound1.jpg
DKV-AG251FZ-Hangernsound2.jpg

På höger sida av skärmen sitter det två 3,5 mm-ingångar att tillgå, varav en är 4-polig och stödjer headset utan problem.

USB-hubben

Under ljudingången sitter två stycken USB-uttag, varav en kan ladda en enhet fast skärmen inte är i bruk. Jag gissar på att detta är för den som laddar trådlösa hörlurar, då även hörlurshållaren råkar sitta på höger sida.

DKV-AG251FZ-USBhub.jpg

De två sista USB-uttagen sitter på undersidan av skärmen. Då vi pratar om USB 3.1 Gen 1 (5 Gbit/s) så är det rejäla hastigheter och de duger därför för det mesta. Jag som använder USB-uttagen i mina vanliga skärmar uppskattade detta väldigt mycket, även om jag inte nödvändigtvis behöver ladda något i skärmen.

Kontrolldosan

DKV-AG251FZ-Controller1.jpg

En dosa för att kontrollera skärmen? Vad är detta?!

DKV-AG251FZ-Controller2.jpg

Den medföljande dosan som ansluts via mini-USB i skärmen är en alternativ styrningsmetod för skärminställningarna. De numrerade knapparna ger tillgång till snabbprofilerna "Gamer 1/2/3" och ett tryck på vänster sidopil visar hela profilmenyn och höger sidopil ger istället tillgång till Shadow Control. Bakåtpilen kan användas för att snabbt byta mellan skärmingångar om man har flera datorer anslutna och "Meny" och "OK" är nog rätt uppenbara.

För att förtydliga ger dosan en alternativ metod att styra menyn på skärmen och lite genvägar. Dock är den ful och något plastig, men ger ett välkommet alternativ till att styra skärmmenyn via knapparna på skärmen.

Något som dock är en nackdel är om man sent på kvällen träffar profilknapparna 1,2 eller 3, då detta omedelbart innebär att en annan profil appliceras. Av någon anledning har även de andra profilerna från fabrik olika ljusnivåer, så bli inte förvånad om ni blir bländade med 400 nits utan förvarning.

Att profilen omedelbart appliceras utan bekräftelse, tillsammans med de märkliga inställningarna från fabrik gör att jag rekommenderar att eventuell användare konfigurerar Gamer 1, 2 samt 3 identiskt eller väldigt snarlikt. Framförallt ljusnivå!