Skärmpanel och On-screen Display

Bildkvalité och TN-panel

Att det är en TN-panel är inte förvånande när vi pratar höga uppdateringsfrekvenser. Att betraktningsvinklar och färger är rätt dåliga är likaså rätt förståeligt.

När man sitter mitt framför skärmen är färgerna "okej", men inte mer än så. En avvikelse på tio grader i sidled ger en lila färgton och om man tittar uppifrån med ca tio graders lutning får man en blå-vit färgton och något starkare ljusstyrka. Inget förvånande, utan skärmen är i mitt tycke rätt bra för att vara en TN-panel, men kanske inte i toppskiktet.

Det som är viktigt är att man sitter med korrekt vinkel i panelen och tittar på den från normalen1 av skärmytan. De gånger jag har haft ett par grader avvikelse från normalen har jag inte tänkt på förstärkningen av ljuset, utan det är först efter att jag fått huvudvärk som jag kommit att tänka på detta.

En av de viktigaste punkter jag behöver trycka på är att alla former av "skärmförbättringar" introducerar en uppsjö av artefakter och bildförsämringar i mitt tycke. Lämna dessa avstängda om du inte finner en tydlig förbättring för ditt användningsområde.

Panelegenskaper

Från fabrik kom skärmen med väldigt hög ljusstyrka och eftersom jag själv brukar ha problem med för ljusstarka skärmar så skruvades denna snabbt ner. Tyvärr är just denna panelen väldigt ljusstark och när jag sitter i min upplysta lägenhet kvällstid och skriver denna artikel finns det bara ett alternativ: "Ljusstyrka: 0".

Att skärmen är ljusstark är något som tål att understrykas både en och flera gånger. Jag tycker nästan den lägsta nivån är lite väl stark och med inte mindre än tre lampor igång i rummet så är det precis att jag kan sitta med lägsta ljusstyrkan bekvämt. Den som spelar i ett mörkt rum bör alltså tänka till en extra gång, antingen när det kommer till belysning i rummet eller skärmval.

DKV-AG251FZ-Artefakter.jpg

Denna typen av krossade färger kan man få i en av de förinställda "Game Mode"-profilerna från fabrik.

Något som jag även förundras över är hur hemsk skärmen blir att titta på med "Game Mode" igång. Man kan dock anse försämringen i färgkvalité vara acceptabel när man använder sig av "Shadow Control".

Shadow Control och Game Mode

Då skärmen onekligen har fokus på spel är det föga förvånande att det finns ett gäng med just "gaming-funktioner".

Shadow Control är en funktion som upplevs som ett kombinationsreglage för gamma, ljusstyrka samt kontrast. Reglaget går från 0 till 100 i steg om 10. Således finns tio inställningsnivåer där jag upplever 40 behagligt vid allmänt användande och textbehandling och "normalnivån" 50 som något ljusstark.

Game Mode är egentligen bara ett gäng med förinställda profiler. Tre av dessa låser alternativen för overdrive och alternativet "game color" – Racing, FPS och RTS. Applikationsområdena bör vara uppenbara utifrån namnen.

Ytterligare tre profiler är fullständigt inställningsbara för användaren och även tillgängliga via snabbknapparna på kontrollplattan som ackompanjerar skärmen. Dessa heter "Gamer 1", "Gamer 2" och "Gamer 3" och från fabrik är dessa riktigt hemska, med både dåliga färger och väldigt varierande ljusstyrka. Gör dessa justeringar i ett upplyst rum, varning för bländning!

Om man stänger av Game mode så får man samma effekt som att köra standardprofilen på de flesta andra skärmar på marknaden.

Inställningsmenyn

En väldigt lustig detalj är att tillverkaren av någon anledning har låst animeringshastigheten i menyn för skärminställningarna efter uppdateringsfrekvensen. Detta innebär att bläddring i skärmmenyn tar fyra gånger längre tid med 60 Hz mot 240 Hz.

Ett relativt litet icke-problem då eventuella användare troligen köper skärmen på grund av just den höga uppdateringsfrekvensen och således kommer köra i den högsta uppdateringsfrekvensen.

DKV-AG251FZ-OSDColortemp.jpg

Menysystemet i skärmen gör sitt jobb utan att stöka till det onödigt mycket och det är lätt att utläsa vad de olika inställningarna gör.

DKV-AG251FZ-OSDExtra.jpg
DKV-AG251FZ-OSDGamesettings.jpg
DKV-AG251FZ-OSDLuminance.jpg
DKV-AG251FZ-OSDPictureboost.jpg
DKV-AG251FZ-OSDSetup.jpg

Överlag upplever jag menyn som snabb men av någon anledning styr pilarna på skärmen antingen profiler eller Shadow Control. Något som hade varit mycket naturligare hade varit antingen ljudnivån på högtalarna eller ljusstyrkan och samma sak gäller på kontrollplattan.

Fotnot 1: Normalen syftar på att skärmanvändaren tittar på skärmytan från 90 graders vinkel rakt framifrån både i anseende av sidled och höjdled.