Bildanslutningar och Adaptive Sync

Bildanslutningarna

DKV-AG251FZ-Inputs.jpg

Antalet bildanslutningar på skärmen är väldigt... Många?

Hur mycket stöd kan man tänkas vilja ge om man utrustar skärmen med en av varje modern bildingång? Två HDMI för att en inte räcker?

Det är nästan lite komiskt och samtidigt får jag känslan att det kunde ha gjorts bättre, även om den nuvarande implementeringen inte är dålig på något sätt. Nu när man ändå tagit i ordentligt hade det varit skoj om en USB Type-C-ingång för skärm (Displayport) inkluderades.

Något som sticker ut lite extra i mitt tycke är att HDMI-porten har stöd för den fulla uppdateringsfrekvensen. Alltså fungerar 240 Hz uppdateringsfrekvens både med Displayport och HDMI, förutsatt man har rätt utgångar på grafikkortet.

Stödet för 240 Hz på HDMI är rätt ovanligt att se, men något som vi bör få se mer av i framtiden med utbredningen av kravet på högre bandbredd i skärmkablarna. DVI hänger inte riktigt med och därför är det Displayport eller HDMI som gäller.

Jag uppskattade även att man fick med en av varje kabel och enligt AOC:s hemsida skulle det hänga med en kabel till vardera skärmingångstyp. Jag fick alla utom VGA i förpackningen och grät inte för det. (VGA borde för övrigt förpassas till lådan som vi förvarar optiska läsare och annan föråldrad teknik i.)

Adaptiv Synk

Det här med adaptiv synk är lite av en djungel trots att det inte finns så många aktörer. Dessvärre finner de vägar att snurra till det lite extra.

Skärmen i dagens test kommer med Vesa Adaptive Sync, en öppen och licensfri standard framtagen av VESA. Denna bygger på AMD Freesync, men har inte dess funktion validerad av AMD och skärmen får således inte uttryckas ha "AMD Freesync".

Detta är en rätt ny grej, vilket är varför skärmen ändå kommer med en "AMD Freesync"-logga på förpackningen samt på marknadsföringsmaterialet som satt på skärmen. Detta kommer förhoppningsvis rätta till sig så småningom.

Dessvärre har jag inget grafikkort som stödjer Freesync tillgängligt, vilket gör det det svårt för mig att testa funktionen. För den som vill läsa lite mer om adaptiv synk rekommenderar jag att ni tar en titt på SweClockers guide till bildskärmar.