Microsofts operativsystem Windows XP är över femton år gammalt och företaget själva har sedan fyra år tillbaka slutat stödja detta. Sedan dess har också allt fler utvecklare övergivit operativsystemet, men trots detta är det fortfarande relativt populärt med över 100 miljoner användare världen över.

I och med den senaste versionen av webbläsaren Firefox meddelar utvecklaren Mozilla att stödet för Windows XP samt Windows Vista kommer att upphöra. De ska dock fortsätta tillhandahålla säkerhetsuppdateringar i ett år framöver, men inget mer utöver detta. Nya funktioner och andra förbättringar kommer kräva att användaren kör Windows 7 eller senare.

Mozilla följer även efter Google och Microsoft och tar bort stöd för plugins som använder sig av Netscape Plugin API (NPAPI), vilket innebär att Silverlight, Java och Acrobat inte längre kommer att fungera. Det enda undantaget är Flash, vilket fortfarande används på ett stort antal webbplatser.

Förutom detta introduceras även varningar för webbplatser som inte använder sig av det säkrare HTTPS-protokollet, något som även Google meddelat att de kommer börja med i sin webbläsare Chrome under 2017.