Smarta telefoner i all ära, det finns användare som längtar tillbaka till tiden innan pekskärmar och en dags batteritid. Nu framgår att en av världens mest kända telefoner, oförstörbara Nokia 3310, över 16 år efter dess ursprungliga lansering är på väg att lanseras på nytt.

Uppgifterna kommer från Venturebeat och den välkända läckaren Evan "@evleaks" Blass, som avslöjar att en "modern version" av Nokia 3310. Bakom återlanseringen står inte Nokia utan den finska tillverkaren HMD Global, som mot slutet av år 2016 licensierade den forna telefonjättens varumärke.

Telefonen som sålts i 126 miljoner exemplar har varit ur produktion en längre tid, vilket innebär att HMD Global sannolikt behövt bygga upp en ny produktionslinje och många komponenter. Det är därför troligt att den moderna versionen kommer ha vissa skillnader hårdvarumässigt.

Det är inte heller känt om det sker några förändringar på mjukvarusidan, eller om nya Nokia 3310 använder mer eller mindre exakt samma operativsystem som ursprungsmodellen. Sannolikt är dock att den blir minst lika funktionell, vilket skulle innebära finesser som miniräknare, klocka, tidtagarur, möjligheten att skriva SMS på upp till 459 tecken och fyra spel – inklusive Snake II.

HMD Global håller presskonferens den 27 februari på Mobile World Congress, där nya Nokia 3310 väntas presenteras. Fokus för modellen ligger på den europeiska marknaden och det rekommenderade priset uppges landa på 59 euro, motsvarande omkring 600 kronor.