För cirka två år sedan stämdes internetleverantören Bredbandsbolaget av ett flertal filmbolag som ville tvinga dem att blockera fildelningssajten The Pirate Bay. Bredbandsbolaget friades senare för detta av Stockholms tingsrätt, som ansåg att leverantören inte behövde blockera sajterna.

Fallet togs därefter till hovrätten, som nu dömer annorlunda. Enligt dem är Bredbandsbolaget skyldiga att hindra kunder från att besöka piratsajter och domen fastställer också att internetleverantörer kan vara juridiskt medansvariga när användare fildelar illegalt.

Det här väcker många frågor: Vad innebär detta för svenska internetanvändare? Vilket ansvar kommer vi att få? Vi är väldigt förvånade över den här utkomsten.

Enligt Bredbandsbolagets VD Jonas Jegerborn är företaget besvikna över domen, berättar han för SVT. Internetleverantören har motsatt sig kraven sedan starten, då de ser det som censur och att det kan vara en början på mer extrem sådan där kontroversiella sajter börjar blockeras.

Det är ett stort bekymmer för alla som försöker driva lagliga tjänster och måste konkurrera med de olagliga. Det handlar om storskalig kommersiell verksamhet som omsätter miljonbelopp.

Per Strömbäck, företrädare för filmbranschen i tvisten, menar att domen är ett steg i rätt riktning, då sidor som The Pirate Bay drar in stora summor pengar varje år och därmed resulterar i utebliven inkomst för de lagliga tjänsterna.

Hovrättens dom gäller från och med nu och tre år framåt och de internetleverantörer som inte följer denna kan tvingas betala vite på upp till 500 000 kronor. Domen har fastställts i högsta instans för marknadstvistemål, vilket innebär att det inte finns någon möjlighet att överklaga.