Sedan ett par år tillbaka har det pågått en tvist mellan Oculus och Zenimax, som bland annat äger spelutvecklaren Id Software. Det tvisten handlar om är att Zenimax anser att Oculus brutit mot sekretessavtal och använt stulen teknik för att utveckla sitt VR-headset Rift.

Nu rapporterar Polygon att en dom i fallet kommit och att juryn dömer till Zenimax fördel. I domen framgår det att Oculus döms till att betala Zenimax 500 miljoner USD, motsvarande cirka 4,4 miljarder kronor, för att bland annat ha brutit mot ett sekretessavtal samt upphovsrättsintrång.

I och med domen frias Oculus från anklagelsen om att ha förskingrat företagshemligheter från Zenimax, något företaget menade hade skett. Juryn fastställde dock att den tidigare Id Software-anställde John Carmack tagit med sig källkoden för spelet Rage och tusentals filer relaterade till Zenimax VR-teknik när han lämnade företaget, något som även Carmack själv erkänt i domstol.

Zenimax säger till Polygon att de tittar på möjligheten att försöka stoppa försäljningen av Oculus VR-headset, i alla fall tillfälligt. Oculus säger efter domen att de har för avsikt att överklaga och står fast vid att Rift är helt och hållet utvecklad med företagets egen teknik.