I och med att illegal nedladdning blivit en allt mer utbredd företeelse har frågor kring upphovsrättsbrott får allt större uppmärksamhet. Antalet så kallade piratsajter har också vuxit, där en av de mest populära i Sverige var Swefilmer som åtalades i EU-domstolen under förra året.

Nu rapporterar IDG att regeringen som en konsekvens av detta påbörjat en ny utredning, vilken ska se över straffen för upphovsrättsbrott. Som max kan detta idag leda till två års fängelse, men kan komma att ändras i framtiden, där de allvarligaste fallen ska kunna leda till hårdare straff än så.

En av ändringarna skulle vara att personerna bakom piratsajterna bör ses som kriminella och inte bara enskilda fildelare. Detta då sajterna ofta har koppling till organiserad brottslighet och drar in miljonbelopp via exempelvis reklam. Med en sådan ändring, tillsammans med en hårdare straffskala, skulle Polisen få tillgång till bättre verktyg för att bekämpa denna typ av brottslighet.

– Låt mig vara väldigt tydlig: vi anser att stöld är stöld, även om det handlar om immateriella rättigheter och den här regeringen står upp för upphovsrätten och kommer att fortsätta stå upp för upphovsrätten, sa justitieminister Morgan Johansson (S) i maj 2016 som svar på tidigare statsminister Fredrik Reinfeldts (M) kommentar från 2006 om att inte kriminalisera en hel generation.

Regeringen har tidigare uttalat sig i frågan, där justitieminister Morgan Johansson sagt att även illegal nedladdning är stöld, trots att det inte handlar om materiella ting. Resultatet av utredningen är tänkt att presenteras i februari 2018.