I takt med med att PC-marknaden växte fram under 80- och 90-talet började skadlig mjukvara också bli allt vanligare, något som gjorde det till ett nödvändigt ont att ha säkerhetsmjukvara installerad. Fördelarna med att ha sådan mjukvara installerad har länge varit given, men nu målar flera utvecklare upp en bild av säkerhetsmjukvara som ett hinder och en risk.

En av utvecklarna som kritiserar dagens säkerhetslösningar är Robert O'Callahan, en före detta utvecklare hos Mozilla. I ett blogginlägg levererar han svidande kritik mot både antivirusmjukvara och deras leverantörer och rekommenderar att användare omedelbart avinstallerar sådan mjukvara. Enligt hans blogginlägg är däremot Microsofts inbyggda säkerhetslösning Windows Defender fullt duglig.

Detta följer ett twitterinlägg från Justin Schuh, Googles säkerhetschef för webbläsaren Chrome, där säkerhetsmjukvaran uppges vara det enskilt största hindret för att erbjuda en säker webbläsare. I efterföljande inlägg går han också in på hur antivirusmjukvara har försenat flera säkerhetsfunktioner han har arbetat på.

Ett exempel på funktioner som drabbats är så kallad "sandboxing", där funktioner i mjukvaran isoleras i en virtuell sandlåda där koden inte kan påverka koden utanför den virtuella miljön. Enligt Schuh har flera funktioner och projekt relaterade till detta lagts på is i över ett år på grund av säkerhetsmjukvara som analyserar och blockerar kod. Även funktioner relaterade till protokollet TLS har drabbats.

Kritiken är dock inget nytt fenomen, det finns exempelvis äldre exempel från 2012 där ytterligare en Mozilla-utvecklare kritiserar säkerhetsmjukvara, i det fallet McAfee Antivirus, för att allvarligt störa det pågående projektet med att minska minneskonsumtionen för Mozillas webbläsare Firefox. En av de största förbrytarna för minneskonsumtion angavs då vara insticksmoduler för säkerhetslösningar.

Ett problem som dagens antiviruslösningar tillför är enligt Robert O'Callahan att deras mekanismer för att inspektera kod är väldigt inkräktande. Som ett exempel på detta anger han hanteringen av ASLR, en metod för säkerhet som involverar virtuellt minne. Flera säkerhetsmjukvaror injicerar egen kod för ASLR i både mjukvarans och i vissa fall operativsystemets mjukvara.

Detta kan enligt honom påverka mjukvarans funktionalitet, och även introducera nya risker. Som exempel anger han att de som försöker angripa ett system utan antivirusmjukvara måste hitta brister i webbläsare eller operativsystem, men med en antivirusmjukvara finns en känd uppsättning mekanismer som kan angripas.

Detta påstående backas av Tavis Ormandy, en säkerhetsforskare inom Googles projekt Project Zero. Under juni månad i fjol upptäckte projektet 25 stycken allvarliga säkerhetsbrister i Norton/Symantecs säkerhetsmjukvara. Bristerna beskrivs som ytterst allvarliga då koden körs med högsta åtkomstnivå och kan till och med exekvera kod i Windows-kärnan.

Robert O'Callahan beskriver hur problemen med antivirus-mjukvara inte är särskilt välkänt då mjukvaruutvecklare ofta pressas till att samarbeta med antivirusleverantörerna. När han under 2012 försökte skapa en lista över antivirusmjukvara som påverkade Firefox negativt blev han tillsagd av Mozillas PR-representant att omedelbart upphöra med dessa aktiviteter.

Denna kritik bör dock inte tas som en uppmaning till att omedelbart avinstallera din säkerhetsmjukvara, men som alltid är det att rekommendera att du håller ditt operativsystem och mjukvaran däri uppdaterad till den senaste versionen.