Japan Display är en av de största leverantörerna av skärmar till Apples Iphone-produkter. Företaget har sedan en tid tillbaka arbetat på att utveckla flexibla LCD-paneler i stil med de välvda OLED-paneler som används bland annat i Samsungs Galaxy S7 Edge. Nu aviserar bolaget att tekniken ska bli tillgänglig redan till början av år 2018.

Att OLED-paneler använder organiska ljusdioder har inneburit att det är lättare att skapa välvda paneler. LCD-paneler använder sig traditionellt av flera lager glas framför ett lager av flytande kristaller, något som gör det svårt att skapa välvda bildpaneler. Japan Display löser detta problem genom att byta ut glaset mot plast.

Enligt företaget finns flera intressenter som ska använda tekniken i kommande telefoner. Japan Displays största kund Apple ska dock enligt tidigare uppgifter använda OLED-paneler för årets Iphone-lansering, men just premiumprodukter behöver inte nödvändigtvis vara i fokus för de flexibla LCD-panelerna.

De flexibla LCD-panelerna är enligt Japan Display billigare att tillverka än dess OLED-motsvarigheter, som primärt används i dyrare telefoner. Den lägre kostnaden ska därför leda till att modeller i lägre prisklasser kan utrustas med välvda skärmar. Då det handlar om en konventionell bildskärmsteknik kan den även användas i andra produkter som exempelvis bärbara datorer.

Japan Display gör gällande att bolagets flexibla LCD-paneler ska dyka upp i kommersiella produkter i början av 2018.