Bland de nya funktionerna i den kommande Windows 10-uppdateringen Creators Update återfinns bland annat ett Game Mode. Denna har tidigare dykt upp testversioner av operativsystemet och det rapporterades då att läget endast var kopplat till inspelningsfunktionen Game DVR i Windows 10.

Nu har Microsoft själva släppt ett videoklipp som demonstrerar hur läget fungerar. I en intervju med Windows Central utvecklar Xbox-ingenjören Kevin Gammill ytterligare och berättar att det primära syftet med läget är att ge en jämnare spelupplevelse överlag, snarare än en direkt prestandaökning. Med detta menas exempelvis stabilare bilduppdatering och prestanda.

Detta fungerar likt den funktion som redan finns för Xbox One, där Game Mode hindrar applikationer som körs i bakgrunden från att använda mer resurser än nödvändigt, både från processorn och grafikkortet.

Det har tidigare bekräftats att läget kommer fungera med både Win32- och UWP-applikationer, men enligt Gammill är det i de sistnämnda som den största skillnaden kommer märkas. Detta då UWP-applikationer är mer standardiserade och skiljer sig mindre från varandra, vilket gör det lättare att optimera för dessa.

Vissa bakgrundsprocesser kommer dock fortfarande vara aktiva, såsom notifikationer och andra viktiga Windows-funktioner. Microsoft håller fortfarande på att finjustera exakt hur mycket Game Mode ska påverka bakgrundsprocesserna och det kan därför komma att ändras ytterligare.

Game Mode introduceras i och med Creators Update, vilken väntas släppas någon gång under april månad. Utvecklare kommer inte behöva göra något för att deras spel ska fungera, utan detta sker automatiskt.