Nuvarande generations stationära spelkonsoler är den första där uppgraderade modeller lanseras under generationens livscykel. Sony blev först ut med Playstation 4 Pro som fick snabbare processor och dubblerad grafikprestanda. Microsoft har sedan tidigare avslöjat att Xbox One-uppgraderingen med kodnamn Project Scorpio, och nu avslöjas mer information om enheten.

I ett dokument som letat sig ut på Microsofts utvecklarportal beskrivs en rad olika detaljer om Xbox One Scorpio, bland annat hur den ska hantera 4K-upplösning. Microsoft har sedan tidigare avslöjat att grafikkretsen i Scorpio har en teoretisk beräkningskapacitet på 6 TFLOPS, att jämföra med 4,2 TFLOPS hos Playstation 4 Pro. Grafikkretsen får även fyra gånger större L2-cache jämfört med Xbox One.

Utöver information om att grafikkretsen hanterar färgkomprimering avslöjar dokumentet inga detaljer som indikerar om grafikarkitekturen är baserad på Polaris eller Vega. Det har tidigare spekulerats runt att Scorpio ska använda AMD:s kommande processorarkitektur Zen, men formuleringar i dokumentet får detta att låta osannolikt.

Några kommentarer beskriver hur utvecklare kan välja att låta grafikkretsen rendera grafik i 60 Hz medan processorkoden körs i 30 Hz, för att sedan väva samman resultatet genom interpolering. Om Project Scorpios åtta kärnor är av modern Zen-arkitektur skulle detta inte nödvändigtvis behövas, något som antyder att det är en optimeringsmetod för att nå 4K-upplösningar.

Optimeringar för att nå 4K verkar vara en central del i hur Project Scorpio når de högre upplösningarna. Dokumentet beskriver bland annat hur en Microsoft-titel som utvecklats för 1080p kan köras i 4K-upplösning, och trots att pixelantalet är fyra gånger högre behöver endast 3,5 gånger fler pixlar renderas.

En annan metod som nämns är att bilden renderas i 4K men individuella grafiska element och effekter renderas i lägre upplösningar. Optimeringar till trots beskriver dokumentet olika alternativ för hur utvecklare kan sikta in sig på förbättrad visuell kvalitet och snabbare bilduppdatering, liknande direktiv som anges till utvecklare för Playstation 4 Pro.

Scorpios beräkningskapacitet är 4,5 gånger högre än Xbox One-familjen, vilket räcker till för att rendera 1080p-titlar i 4K. Många visuellt krävande titlar på Xbox One-plattformen renderas dock i 900p, vilket innebär 5,76 gånger högre belastning i 4K-upplösning. Denna sortens titlar kommer sannolikt använda de olika optimeringsmetoderna för att nå 4K.

Ett annan intressant detalj är att Scorpio inte får ESRAM-minne integrerat i systemkretsen. ESRAM är en snabb minnestyp som kompenserar för Xbox One och Xbox One S relativt långsamma DDR3-minne. Utvecklare måste dock även fortsatt optimera spelkod för minnet, som endast är 32 MB stort, för att nå god prestanda i speltitlar på Xbox One-plattformen.

Because developers are not allowed to ship a Project Scorpio only SKU optimising for ESRAM remains critical to performance on Microsoft platforms.

Utvecklare tillåts inte att släppa titlar som endast fungerar på Project Scorpio, en liknande strategi Sony valt med Playstation 4 Pro. Utvecklare rekommenderas därför att fortsätta optimera för ESRAM-minnet då dessa optimeringar även kommer gynna prestanda på Project Scorpio-plattformen, och även enklare grafikkort på PC-sidan som är begränsade sett till minnesbandbredd.

Med detta avslöjande har bilden blivit något tydligare runt vad Xbox One Scorpio blir kapabel till, men flera frågetecken kvarstår. Exakt vilken arkitektur som används för processor och grafikkrets är inte känt, och även om den beryktade mängden primärminne på 12 GB GDDR5 stämmer eller ej.